ifPortal.net - інформаційна агенція
Інформаційно - консультаційний центр ПАТ «Прикарпаттяобленерго»
Фотоальбом
Програма
Програма "Доступне житло"(2011)


Загрузка...

Фільми

Загрузка...


Варшавський університет встановить обладнання у відновленій обсерваторії на горі Піп Іван

04.12.2017
10:34
Всі новини
У Варшаві відбулася підсумкова нарада науковців щодо наступних кроків у відновленні обсерваторії, відомої як "Білий Слон" на Чорногорі.
У Варшаві відбулася щорічна нарада, присвячена відновленню Астрономічно-метеорологічної обсерваторії на горі Піп Іван. Проект реалізують ПНУ та Варшавський університет, повідомляють у прес-службі ПНУ ім. В. Стефаника.

В зустрічі взяли участь ректор Прикарпатського університету Ігор Цепенда, директор Студій Східної Європи Варшавського університету Ян Маліцький, начальник Управління ДСНС України в Івано-Франківській області Володимир Чернецький, а також архітектори, інженери, експерти та науковці.

Астрономи й метеорологи Варшавського університету презентували учасникам наради технічні параметри обладнання, яке буде встановлено в обсерваторії.

Учасники наради підсумували відновлювальні роботи та затвердили план реалізації наступних етапів відбудови. Головну увагу приділили архітектурно-інженерній частині проекту. Зокрема, конструктивним та захисним заходам. Як-от створенню системи громовідведення. Прикарпатський університет вже замовив проектно-кошторисну документацію цієї системи. Встановлення обладнання планується на травень-червень 2018 року. 

16 вересня поточного року відбулося офіційне відкриття першої черги відбудови Обсерваторії, а саме – Явірницьке пошуково-рятувальне відділення 4-ї спеціалізованої пошуково-рятувальної групи спеціалізованої пошуково-рятувальної частини аварійно-рятувального загону спеціального призначення Управління ДСНС України в Івано-Франківській області.

Тож від цієї дати об’єкт на висоті 2028 м почав працювати 24 години на добу, 7 днів на тиждень. Це означає, що не тільки туристичний рух в районі Чорногірського хребта, а й сама будівля і її територія відтепер увесь рік під цілодобовою опікою професійних рятувальників.

Крім того, розпочато процес створення українсько-польської гірської рятувальної служби та школи гірського рятівництва, які у майбутньому будуть розширені для учасників рятувальних операцій з інших країн Карпатського регіону.

Наступний рік є ювілейним для Обсерваторії, оскільки 29 липня 1938 року відбулося її перше відкриття. У зв’язку з цим учасники зустрічі у Варшаві обговорили майбутні заходи щодо відзначення 80-річчя створення Обсерваторії. На традиційну лютневу нараду в Україні дано доручення затвердити й оголосити план заходів в контексті відзначення цієї події.

29 листопада Вчена рада Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника з нагоди майбутнього ювілею прийняла рішення оголосити 2018 рік Роком Обсерваторії на горі Піп Іван.



Версія для друку

Залишити коментар:

Щоб залишити коментар, заповніть форму нижче:
Всі поля є обовязковими до заповнення
Ваше ім'я:
Контакт (в коментарях не відображається)
Повідомлення (максимальна довжина 1000 знаків.):
Введіть цифри з картинки ліворуч:


1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Квітень '24

Погода в інших містах
Готівкові курси валют
USD
EUR
куп.
7,93
10,97
прод.
7,97
11,14
Станом на 14.10.2010
Чи залишаєте Ви текти воду, коли миєте руки, чистите зуби або голитесь?
Так
Ні
Про необхідність економії води не думаю

Новини RedTram

Завантаження ...

Завантаження