ifPortal.net - інформаційна агенція
Інформаційно - консультаційний центр ПАТ «Прикарпаттяобленерго»
Фотоальбом
Фронт змін
Фронт змін "прочищує вухо влади"


Загрузка...

Фільми

Загрузка...


Як забезпечують харчуванням пацієнтів ЦМКЛ в Івано-Франківську

08.04.2014
10:16
Всі новини

Усі пацієнти, які перебувають на лікуванні у Центральній міській клінічній лікарні Івано-Франківська зауважують, наскільки якісним є харчування у медичному закладі. А забезпечує це харчування відділення лікарняного харчоблоку, де працюють дієтсестра, завскладом, старший кухар, чотири кухарі і семеро кухонних робітників.

Центральна міська клінічна лікарня розгорнута у зимовий період на 460 ліжок та на 380 ліжок у літній час.

Забезпечити пацієнтів лікарні харчуванням непросто, адже необхідно дотримуватися чітко визначених норм, витримувати відповідну кількість білків, жирів, вуглеводів, дбати про калорійність їжі.

Працівники харчоблоку мають дотримуватися і відповідних дієтичних столів. Тому у лікарні готують по три різновиди кожної страви. Скажімо, звичайний суп тут варять як загальний, для пацієнтів терапевтичного, кардіологічного, неврологічного відділів, окремих пацієнтів хірургічного відділу, так і дієтичний, для хворих із захворюваннями шлунково-кишкового тракту. А окремо готують супи, спеціально перетерті на блендері, для післяопераційних хворих і для пацієнтів з панкреатитами.

У лікарні діє триразове загальне харчування, також передбачене чотириразове харчування для хворих із діабетом і для пільгових категорій населення.

На перший сніданок усі пацієнти отримують чай або каву, хліб з маслом, кашу та салат з бурячка. На обід передбачене перше, друге, салат, чай (компот або кисіль), обов’язкова м’ясна страва. На вечерю у лікарні подають кашу та салат з бурячка.

Для загальних столів у лікарні готують запіканки – рисову, манну, макаронну, випікають оладки та булочки. По вівторках і четвергах пацієнтам готують страви із печінки, у понеділок та середу – страви з курятини, по п’ятницях стараються подавати рибу.

«Ми стараємося творчо підійти до своєї роботи і хоч трошки забезпечити пацієнтам відчуття комфорту. Так, на Різдво ми готували кутю, вареники, узвар. Запропонувати 12 традиційних страв ми, звісно, не можемо, але намагаємося, щоб людина відчула себе по-домашньому. А на Великдень ми обов’язково замовимо паски на ПАТ «Івано-Франківський хлібокомбінат» та подамо пацієнтам  звичні атрибути свята – ковбасу та яйця. Чимало власників фермерських господарств Івано-Франківщини щороку надають лікарні благодійну допомогу – крупи, горох, пшеницю, ячмінь, а також овочі, фрукти, особливо яблука, помідори  та капусту. Це допомагає урізноманітнити раціон наших пацієнтів. А ми уже самостійно заготовляємо на зиму багаті на вітаміни квашену капусту та помідори», – розповідає медсестра з лікувального харчування ЦМКЛ Наталія Мельницька.

За її словами, завдяки турботі головного лікаря міста Тараса Масляка, у лікарні створено усі умови для відділення харчоблоку: придбано холодильники, картоплечистки, протирочна машинка, овочерізка.

У різних відділах лікарні відкриті їдальні, працівники транспортують їжу з харчоблоку по відділах. Проте у окремих відділеннях, де перебувають дуже важкі хворі, а це хірургія та  судинна неврологія, їжу розносять по палатах.

Працівники лікарні жартують: хоча виписка пацієнтів відбувається у ранковий час, нерідко хворі відмовляються виписуватися з медичного закладу, поки не отримають порцію обіду. Для  тих, хто працює у лікарняному харчоблоці, це найвище визнання їхньої роботи.



Версія для друку

Залишити коментар:

Щоб залишити коментар, заповніть форму нижче:
Всі поля є обовязковими до заповнення
Ваше ім'я:
Контакт (в коментарях не відображається)
Повідомлення (максимальна довжина 1000 знаків.):
Введіть цифри з картинки ліворуч:


1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Квітень '24

Погода в інших містах
Готівкові курси валют
USD
EUR
куп.
7,93
10,97
прод.
7,97
11,14
Станом на 14.10.2010
Чи залишаєте Ви текти воду, коли миєте руки, чистите зуби або голитесь?
Так
Ні
Про необхідність економії води не думаю

Новини RedTram

Завантаження ...

Завантаження