ifPortal.net - інформаційна агенція
Інформаційно - консультаційний центр ПАТ «Прикарпаттяобленерго»
Фотоальбом
1
1


Загрузка...

Фільми

Загрузка...


В Івано-Франківську воюють проти абортів чи проти "Галдіагност"?

08.04.2014
9:31
Суспільство
Ось уже кілька років поспіль медичному закладу «Галдіагност» регулярно доводиться підтверджувати свою сумлінність численним комісіям, захищатися на засіданнях міськвиконкому та, зрештою, погоджуватися на безглузді компроміси.

Чому з усіх приватних клінік лише «Галдіагност» став об’єктом такої пильної уваги, дізнавався кореспондент «Бліц-Інфо».

 ПП «Галдіагност» уже 17 років спеціалізується на наданні медичних послуг у сфері гінекології. Однак лише три роки назад на виконкомі міськради активно почали порушувати питання про те, аби заборонити у цій клініці операції з переривання вагітності, незважаючи на Закон України.

Справа в тому, що фірма «Галдіагност» розташована у приміщенні пологового будинку й орендована нею площа є комунальною власністю. У свою чергу Фонд комунальної власності територіальної громади м. Івано-Франківська, як орендодавець, висунув «Галдіагносту» умову припинити робити аборти, у разі відмови – розірвання договору оренди. Це рішення прийняли на виконкомі міської ради шляхом голосування.

У липні минулого року керівництво «Галдіагност» таки змушене було піти на компроміс і погодитися на зміни в угоді, згідно з якими в клініці можливі аборти лише за медичними показаннями – коли вагітність загрожує життю жінки.

У телефонній розмові голова Фонду комунальної власності територіальної громади м. Івано-Франківська Богдан Чупірчук на запитання, чому «Галдіагносту» висунули умову припинити робити аборти, відповів, що це не в його компетенції і взагалі він не розуміє запитання, та поклав слухавку.

Як повідомили у прес-службі Івано-Франківського виконкому, розірвання договору оренди приміщення з ПП «Галдіагност» було винесене на розгляд у зв’язку з численними зверненнями громадських та релігійних організацій на адресу виконавчого комітету.

Здавалося б, компромісу досягнуто: влада пішла на поступки громадським організаціям, а «Галдіагност» вимушено «прогнувся» під міськвиконком. Історія мала би завершитися. Але ж ні. 1 квітня на засіданні івано-франківського виконкому знову повернулися до питання оренди ПП «Галдіагност».

Одним із найактивніших борців проти абортів, зокрема проти «Галдіагносту», ось уже кілька років виступає івано-франківський християнський рух «За життя». Цього разу саме його активісти вимагали не продовжувати оренду «Галдіагносту». Мовляв, підприємство не зважає на змінені умови угоди та продовжує надавати послуги з переривання вагітності.

За словами головного лікаря «Галдіагносту» Ігоря Конюського, члени руху «За життя» регулярно приходили у клініку із закликами припинити аборти, кожну п’ятницю вони збираються надворі біля центрального входу з тією ж метою. Окрім цього, представники руху «За життя» неофіційно входили в комісію з розгляду питання щодо продовження оренди «Галдіагносту». А на засіданнях міськвиконкому саме вони найактивніше виступали із вимогами заборонити аборти у цьому закладі.

«Це дивно, – каже Ігор Конюський. – Якщо рух «За життя» так відчайдушно бореться з абортами, то чому ця війна відбувається лише з «Галдіагностом»?».

Кореспондент «Бліц-Інфо» перевірив, чи справді рух «За життя» «ігнорує» інші медичні заклади. У приймальні приватної клініки «Медекс» сказали, що нічого не знають про таку організацію. А головний лікар приватної клініки «Медсервіс» Олег Козир відповів, що час від часу до них приходять активісти різних громадських і християнських спільнот, але, чи були серед них представники саме руху «За життя» він стверджувати не може.

Заступник голови руху «За життя» Мирослав Возняк на запитання, чому протягом кількох років представники організації не проводили свої регулярні просвітницькі заходи в інших приватних клініках, а лише в «Галдіагності» відповів: не встигали, але найближчим часом планують піти до кожного місцевого закладу, де роблять аборти.

«Галдіагност» функціонує в приміщенні, яке є комунальною власністю, – підкреслює Мирослав Возняк. – Ми, як члени громади Івано-Франківська, хочемо виселити цю структуру звідтіля, адже вони фактично вбивають співгромадян нашого міста. Ми за ненароджених дітей, які мають право на життя. Розвинені країни на законодавчому рівні заборонили цей гріх, приміром, Польща. Ми хочемо, щоб Івано-Франківськ став першим містом в Україні, яке добровільно відмовиться від абортів». 

В історії з «Галдіагностом», можливо, помітна лише верхівка айсберга. А глибше можуть бути тільки домисли, як-от приміщення, котре орендує клініка могло когось дуже привабити, або ж тема абортів могла виступати чиїмось політичним піаром, і ще чимало таких «або». Однак це лише припущення автора, на які не треба звертати увагу.

У будь-якому разі нинішній стан справ такий: після гарячих дискусій на останньому засіданні міськвиконкому питання продовження оренди «Галдіагносту» відправили на доопрацювання. Тож далі буде.



Версія для друку

Залишити коментар:

Щоб залишити коментар, заповніть форму нижче:
Всі поля є обовязковими до заповнення
Ваше ім'я:
Контакт (в коментарях не відображається)
Повідомлення (максимальна довжина 1000 знаків.):
Введіть цифри з картинки ліворуч:


1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Квітень '24

Погода в інших містах
Готівкові курси валют
USD
EUR
куп.
7,93
10,97
прод.
7,97
11,14
Станом на 14.10.2010
Чи залишаєте Ви текти воду, коли миєте руки, чистите зуби або голитесь?
Так
Ні
Про необхідність економії води не думаю

Новини RedTram

Завантаження ...

Завантаження