05 Березня 2020    джерело:     розділ: Всі новини
Фахівці заспокоюють: прикарпатським річкам не загрожує пересихання

Державне агентство водних ресурсів України вперше може обмежити права водокористувачів. Причиною цьому є аномальні осінь та зима 2019-2020 років.

Як повідомляють у Держагентстві водних ресурсів, Україна у такій ситуації опинилася вперше за останні 120 років, передає Фіртка.

"Для цього у Держводагентства є усі законодавчі підстави. Так, стаття 45 Водного кодексу України каже, що у разі настання маловоддя, права водокористувачів можуть бути обмежені або змінені умови водокористування в тому числі скиди води через греблі ГЕС. Разом з тим акцентуємо увагу, що у разі вживання таких заходів пріоритетність надаватиметься забезпеченню питних і побутових потреб українців", - йдеться у повідомленні.

Сьогодні на більшості річок України спостерігається низька водність. Відповідно цього року на українських річках весняне водопілля буде відсутнє. Крім того, маловоддя може призвести до пересихання малих водотоків.

За інформацією Укргідрометцентру, водність Дністра у вхідному створі Дністровського водосховища у березні очікується в межах 180-240 м3/с, або 51% від норми, 84 % забезпеченості.

Водогосподарська обстановка, згідно зі звітом, на Дністровському водосховищі станом на 28 лютого 2020 року характеризувалась наступними даними:

Як пояснили Фіртці у Дністровському басейновому управлінні водних ресурсів, інформація, що Держводагентство вперше може обмежити права водокористувачів через аномальні осінь та зиму, стосується більш посушливих областей. Зокрема ця проблема може торкнутися басейнів Дніпра та Інгульця.

З річками на території Івано-Франківської області ситуація краща і води має вистачити.

«На Прикарпатті, згідно з даними, які ми маємо від Укргідрометцентру, очікуються снігопади і часті дощі на весняний період, тож проблем з маловоддям у весняний період не буде.  Давати прогнози на більш тривалий період ми наразі не можемо. На сьогодні рівні води у ріках нашої області є в межах норми.  Обидва основних водосховища нашої області - Бурштинське і Чечвинське, працюють в нормальному режимі і заповнені повністю, тож Прикарпаттю нестача води не загрожує», - каже начальник Дністровського БУВР Роман Михайлюк.




Використання матеріалів лише за умови посилання на ifPortal.net та узгодження з редакцією.