03 Березня 2020    джерело:     розділ: Всі новини
Чи готовий Івано-Франківськ до коронавірусу: в мерії засідала спеціальна комісія

В Івано-Франківську відбулося позачергове засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

На засіданні обговорили вжиття заходів щодо протидії поширення коронавірусу у місті, інформує Фіртка.

За словами очільниці управління охорони здоров’я міської ради Марії Бойко, ця хвороба швидко поширюється з країни в країну.

«У Європі 25 країн мають зареєстровані випадки захворювання. Сьогодні маємо повідомлення, що відбувається стабілізація кількості хворих. На сьогодні є один підтверджений випадок захворювання у мешканця Чернівців», - зазначила Бойко.

За її словами, чоловік застосував правильну тактику самоізоляції. Після погіршення стану пацієнт був госпіталізований.

Щодо Прикарпаття, станом на даний час до обласної лікарні поступили двоє людей, в обох від’ємні результати щодо захворювання на коронавірус.

«У нас на сьогодні немає жодного випадку підозри на це захворювання», - наголосила Марія Бойко.

Але на переконання Бойко, прикарпатські медики ознайомленні з алгоритмом дій у разі виявлення пацієнтів з підозрами на коронавірус.

«Коли лікар виявив такого пацієнта визначеним в області закладом, у якому можуть перебувати такі пацієнти є обласна інфекційна лікарня. Пацієнти не можуть лікуватися в інших закладах, вони мають перебувати лише в інфекційних стаціонарах», - зазначила Марія Бойко.

Це зумовлено тим, що в інфекційній лікарні на рівні держави напрацьований алгоритм, який координуватиме всі подальші заходи.

Міський голова Руслан Марцінків поцікавився, що робити людям, які контактували з людиною, яка має симптоми захворювання на коронавірус.

«Якщо у таких людей є легкі симптоми, тоді їм пропонується самоізоляція в окремо виділеній кімнаті. Для лікарень - всі пацієнти та медперсонал повинні носити маску. В обласній інфекційній лікарні працює гаряча лінія 099 544 8332. На дзвінки усіх, хто звертається, відповідатиме лікар-інфекціоніст. Він проводить «сортування» пацієнтів: тих, які можуть бути вдома самоізольовані і тих, які потребують госпіталізації. Головне - зібрати правильний анамнез», - каже Марія Бойко.

На сьогодні основні правила поведінки:

  • Дотримання кашльового етикету – в одноразові хустинки, які необхідно викидати.
  • Миття рук
  • Користування антисептиком
  • Людина, яка кашляє має носити маску.

Втім, за словами Бойко, є проблеми із масками. Якщо маска багаторазова, то вона не може носитися більше ніж три години. Важливо, що вона при диханні стає вологою, і тоді принесе шкоду.

Чиновники запропонували поповнити резервний фонд, аби були кошти на закупівлю масок, халатів, бахіл.




Використання матеріалів лише за умови посилання на ifPortal.net та узгодження з редакцією.