19 Лютого 2020    джерело:     розділ: Культура
Держипільський з Жаданом та зірковою командою ставлять грандіозну оперу про Василя Вишиваного

Опера “Вишиваний. Король України” – проєкт, який демонструє світу принципово нову українську ідентичність через неординарну постать ерцгерцога Вільгельма фон Габсбурга-Лотаринзького, відомого як Василь Вишиваний.

Оперу створено за ініціативи та на замовлення Почесного консула Республіки Австрія в Харкові Всеволода Кожемяка.

Прем’єра відбудеться в травні 2020 року у Харківському Національному академічному театрі опери і балету ім. М. Лисенка – партнерській інституції ініціатора проєкту.

Подію називають “головною оперою країни”. Оперні вистави в Україні є рідкістю. Академічна опера не створювалась українськими композиторами уже близько 20 років, пояснюють постановники.

“Вишиваний. Король України” – не просто найбільша музична подія року, довгоочікуване повернення українських композиторів до найскладнішого із жанрів, а й символ культурного відродження України, крок на шляху до справжньої євроінтеграції.

Продюсерка опери – Олександра Саєнко, голова “Центру українських ініціатив” (Відень), засновниця фестивалю UStream / Ukrainische Kulturtage, який за роки існування (2015-2019) став ефективним інструментом принципово нового позиціонування української нації в Австрії.

ЗІРКОВА ТВОРЧА КОМАНДА:

Сергій Жадан – автор лібрето. Український поет, прозаїк, перекладач, громадський активіст, фронтмен гуртів “Жадан і Собаки” та “Лінія Маннергейма”. Автор романів «Депеш Мод», «Ворошиловград», «Месопотамія», «Інтернат», поетичних збірок «Цитатник», «Ефіопія», «Життя Марії», «Тамплієри», «Антена» та ін. Літературні твори Сергія Жадана одержали численні національні та міжнародні нагороди, були перекладені більше ніж двадцятьма мовами, зробивши автора одним із найвідоміших сучасних українських письменників.

Алла Загайкевич – авторка музики. Представниця нової генерації української композиторської школи, в творчості якої органічно поєднуються технологічний радикалізм електронної музики та хтонічність автентичного українського фольклору. Авторка численних камерних, симфонічних, електроакустичних і оперних творів, зокрема на слова Миколи Воробйова, Лишеги, Маяковського, Рильке, Сковороди, Семенка та музики до низки знакових українських кінофільмів “Мамай” , “Поводир” Олеся Саніна, “Жива ватра” Остапа Костюка та “Будинок Слово” Тараса Томенка.

Ростислав Держипільський – театральний режисер, актор. Генеральний директор і художній керівник Івано-Франківського академічного обласного музично-драматичного театру ім. Івана Франка. Лауреат Національної премії України ім. Тараса Шевченка.

Оксана Линів – головна диригентка Опери та Філармонійного оркестру м. Ґрац, Австрія. Одна з найяскравіших представниць жінок-диригентів на світовій сцені. Лауреатка престижної міжнародної нагороди TREBBIA International Awards в номінації “Мистецька діяльність” та володарка нагороди “Жінка України 2019” в номінації “Культура”. Нагороджена титулом “Зірка року 2015” у номінацї “Класика” та призом Мюнхенського оперного фестивалю 2015 року.

В’ячеслав Довженко – виконавець головної ролі. Український актор театру і кіно. Лауреат премії «Золота дзиґа» та «Кіноколо» за найкращу чоловічу роль (художній фільм «Кіборги» Ахтема Сеітаблаєва).

Навесні 2020 року в Києві відбудеться презентація лібрето.

Грандіозний задум зіркової постановочної групи буде реалізований трупою Харківського Національного академічного театру опери і балету ім. М. Лисенка / «Схід Opera» на одному з найбільших сценічних майданчиків Європи. У виставі будуть задіяні близько двохсот виконавців, пошито понад триста костюмів і виготовлена унікальна триярусна сценічна конструкція.

Керівник проєкту – перший заступник генерального директора «Схід Opera» Ігор Тулузов, з ім’ям якого пов’язано відродження театру в останні роки.

Довідково. Початковою метою проєкту було віддання належної пошани людині, яка за власною волею обрала собі національність “українець”, була неофіційним кандидатом на український престол у разі встановлення монархії і загинула саме через свою діяльність на підтримку ідеї незалежної України. Василь Вишиваний – знакова і символічна фігура для сучасної України. Член імператорської родини, блискучий аристократ, військовий, освічена і прогресивна людина, яка полюбила українців і обрала для себе українську ідентичність. Ця позиція була дуже незручною, але він залишався вірним їй все життя і врешті-решт через неї загинув.

Завдяки книзі американського дослідника, професора історії Єльського університету Тімоті Снайдера “The Red Prince” світ дізнався про трагічну долю Василя Вишиваного, але ця історія заслуговує на ще більшу увагу і донесення до якомога ширших кіл. Сучасна опера – ефективний та естетичний інструмент для цього завдання, тим більше, що Габсбурги відомі своєю любов’ю до мистецтва, а деякі були навіть композиторами, зазначають автори проєкту.




Використання матеріалів лише за умови посилання на ifPortal.net та узгодження з редакцією.