18 Листопада 2019    джерело:     розділ: Всі новини
Вдосконалюються знання і навички прикарпатських кардіологів

На базі Івано-Франківської обласної клінічної лікарні відбулося засідання Клубу сімейного лікаря, терапевта, кардіолога «Доказова медицина в клініці внутрішніх хвороб та сімейній медицині 2019».

Захід організували Міністерство охорони здоров’я України, Національна медична академія післядипломної освіти імені П.Л. Шупика, ГО «Асоціація серцево-судинної допомоги сімейної медицини», департамент охорони здоров’я облдержадміністрації, Івано-Франківський національний медичний університет, Ukraine Rotary club «Київ-Столиця». Участь в заході взяли лікарі загальної практики сімейної медицини, терапевти, кардіологи, ендокринологи і нефрологи.

«У зв’язку з реформуванням медицини всіх ланок ми зробили «Клуб сімейного лікаря і кардіоклуб» для підвищення рівня знань лікарів, – каже заслужений лікар України, завідувач кафедри кардіології Національної медичної академії післядипломної освіти імені П. Л. Шупика Марина Долженко. – Тому вже п’ять років поспіль ми їздимо по Україні і проводимо майстер-класи в невеликих групах, де відбуваються інтерактивні розбори клінічних випадків хворих. Завдяки цьому, лікарі вчаться застосовувати міжнародні рекомендації з доказової медицини для лікування своїх пацієнтів. Нам завжди приємно приїжджати на Івано-Франківщину. Тут дуже високий рівень знань у лікарів. Бачимо як стрімко вдосконалюються знання та навички прикарпатських кардіологів, – відзначає Марина Долженко.

З доповідями виступали провідні фахівці кардіології України. Захід був цікавий і корисний тим, що крім лекцій, проводились й практичні заняття, паралельно з якими учасники здавали тести.

На проблемах порушення ритму в практиці сімейного лікаря акцентував професор Нестор Середюк. Поради лікарям давала Марина Долженко. Вона розповіла про імплементацію рекомендацій ESC з ведення хворих на ГКС з підйомом сегменту ST. MINOCA. Також модератори провели три загальні майстер-класи, які передбачали розбір конкретних клінічних випадків, а саме:

- рекомендації ESC з хронічного коронарного синдрому 2019 року. (М. Долженко);

- коли потрібні антибіотики резерву при негоспітальній пневмонії на амбулаторному етапі (С. Симонова);

- профілактика гастроінтестінальних ускладнень під час подвійної антитромбоцитарної терапії. (В. Міщука).

Також майстер-класи проводили й в окремих сформованих групах:

- лікування хворого з артеріальною гіпертензією та хронічним синдромом за Європейськими рекомендаціями 2018-2019 рр. (М. Долженко);

- хворий з АГ та ІХС: чи реально попередити ускладнення? (І. Давидової).

Асистент кафедри Національної медичної академії післядипломної освіти імені П. Л. Шупика Віталій Несукай провів тренінг із серцево-легеневої реанімації. Учасники, які успішно пройшли тестові завдання, отримали сертифікати.




Використання матеріалів лише за умови посилання на ifPortal.net та узгодження з редакцією.