12 Березня 2019    джерело:     розділ: Культура
Музей визвольної боротьби у Франківську поповнився новими експонатами

Сьогодні, 12 березня у Музеї визвольної боротьби ім.С.Бандери презентували нові експонати, придбані меценатами.

Тут на огляд представили зубчатівку, пружку та шеврон старшини Української Галицької Армії (уродженця Коломийщини), інформує Бліц-Інфо.

Директор Івано- Франківського обласного музею визвольної боротьби ім. Степана Бандери Ярослав Коретчук зауважив, що ці речі придбані у рамках проекту "Збережемо історичну пам'ять", який діє у музеї понад рік.

"Ці унікальні речі коштують в межах 1000 доларів. Придбали їх на інтернет-аукціоні троє меценатів, які захотіли залишитись анонімними. За вірогідністю вони належали уродженцю Коломийського району. Зараз намагаємось встановити прізвище та ім'я власника. Однак є проблеми, за номером шеврону встановити точно не вдасться, основний вихід - вийти на продавця, який забрав ці речі у родини з Коломийщини",- розповідає історик.

За словами Коретчука, всі ці речі сто років тому носив чотовий, який командував підрозділом чисельністю 40-50 вояків або поручик. Якщо порівняти з сьогоднішніми військовими званнями, то це старший лейтенант Збройних Сил України. 

"Подібні експонати трапляються не часто, адже зроблені з тканини. Такі речі люди не зберігали в період радянської влади, адже це означало, що вони брали участь у збройних українських формуваннях. Радянська влада могла репресувати родину за такі знахідки. Сьогодні нам відомо близько 4-5 екземплярів, які в основному зберігаються у приватних колекціях. Наскільки мені відомо, повний ось цей комплект в Україні є лише у франківському Музеї визвольної боротьби ім.С.Бандери",- додав директор музею.




Використання матеріалів лише за умови посилання на ifPortal.net та узгодження з редакцією.