05 Лютого 2018    джерело:     розділ: Суспільство
Рись перемогла у всеукраїнському голосуванні і стала символом Карпат

Переможниця, яка набрала більше 30% голосів, стане не тільки героїнею освітніх матеріалів для шкіл, коміксів та мультфільмів про збереження природи в Україні, але й отримає власну скульптуру у Моршинському парку.

Національне голосування за тварину-символ Карпат відбулося в рамках всеукраїнського еко-проекту «Разом за природу», повідомляє WWF.

До списку кандидатів увійшли 10 тварин. Більшість із них занесені до Червоної книги України як вразливі, рідкісні або такі, що знаходяться на межі зникнення: це ведмідь бурий, саламандра плямиста, зубр, кіт лісовий та рись євразійська, а також тритон карпатський, тварина-ендемік, тобто такий вид, що мешкає тільки у Карпатах. За звання символу боролись і поширені, але не менш цінні тварини: вовк, вивірка карпатська, їжак білочеревий, борсук звичайний. Усього за тварин віддали понад 5000 голосів.
 
«Завдяки голосуванню тисячі українців дізналися про рідкісні та зникаючі види тварин, які потребують захисту. Їхнє життя опинилося під загрозою в тому числі через зменшення площ лісів. Проект «Разом за природу» повертає тваринам домівки — ми відновлюємо карпатські ліси і тільки минулого року висадили понад 24 000 дерев. Збереження екосистеми Карпат – головна місія проекту, тож зараз ми разом із Всесвітнім фондом природи в Україні готуємо низку освітніх матеріалів для дітей – мультфільми та комікси, де рись стане головним героєм. Крім того, наступного року скульптура символу Карпат прикрасить пейзажну алею в парку Моршина»,— говорить представник організаторів проекту Марина Соловйова.
 
Рись називають невловимим мисливцем. Зараз в Україні мешкає близько 350 плямистих кішок з китичками на вухах. «Рись євразійська зовсім «не публічна» тварина й завдяки неперевершеному зору та слуху, а також нічному способу життя, вміло уникає контакту з людиною, — говорить координатор проекту, представник Всесвітнього фонду природи в Україні (WWF) Ірина Миронова. — Науковці припускають, що у Карпатах залишилось близько 220-250 особин, а на Поліссі — до 80-100. Сподіваємося, завдяки проекту ми зможемо пояснити українцям цінність цієї прекрасної тварини». 




Використання матеріалів лише за умови посилання на ifPortal.net та узгодження з редакцією.