28 Липня 2017    джерело:     розділ: Кадр дня
Іванофранківцям розповіли про "ласкавого вбивцю" - вірус гепатиту С (фото)

Сьогодні, 28 липня, в Івано-Франківську на Вічевому майдані волонтери провели щорічну всеукраїнську інформаційно-просвітницьку акцію до Всесвітнього дня боротьби з вірусними гепатитами.

 

У рамках акції франківцям пропонували дізнатися більше про вірус гепатиту С та пройти експрес-перевірку на вірус, передає кореспондент Фіртки.

 

За словами керівника БФ «Реабілітаційний центр наркозалежних «Захід–Шанс» Олександра Гриня, сьогодні мешканців міста інформують про проблему та шляхи її вирішення.

 

Цю хворобу називають ласкавим вбивцею, оскільки симптоми не одразу помітні.

 

За словами волонтерів, в області гепатитом С хворіють близько 5-8% населення, у групі ризику - 70-80% мешканців. Такі результати тестування минулих років.

 

Основні причини захворювання: вживання наркотиків, незахищений секс. Проте, заразитися можна й у тату-салоні, салоні краси, чи у кріслі в стоматолога через неналежну обробку інструментів.

 

Тож сьогодні в центрі міста надавали лікарські консультації, розповідали, як можна протестуватися. Крім того, волонтери роздавали людям інформаційні матеріали, лубриканти та засоби контрацепції.

 

Під час перевірки сьогодні у одного перехожого було виявлено гепатит С.

 

«Люди дуже здивовані. До прикладу минулого року гепатит С ми виявили у 75-річної жінки. Але не варто панікувати, адже гепатит С виліковний. Цього року зусиллями фонду уже проліковано 34 людини», - розповів Олександр Гринь.

 

 




Використання матеріалів лише за умови посилання на ifPortal.net та узгодження з редакцією.