13 Серпня 2013    джерело:     розділ: Всі новини
Помер головний художник Івано-Франківського облмуздрамтеатру Олександр Семенюк


Семенюк Зменшений DSC_8226АА

 

Помер заслужений діяч мистецтв України та головний художник Івано-Франківського академічного облмуздрамтеатру імені Івана Франка Олександр Семенюк. Як повідомили працівники театру Олександр Семенюк помер на роботі, пишуть Версії. Причини смерті поки не відомі. На посаді головного художника Олександр Семенюк працював із 1985 року.

Професійна творча реалізація для Олександра Семенюка розпочалася одразу після шкільної лави, коли у 1974 році яскраво обдарованого хлопця без освіти прийняли на посаду художника-декоратора у Донецький музично-драматичний театр ім. Артема.
1979 р. – студент Київського державного художнього інституту (Майстерня Д.Лідера).
1984 р. Художник-декоратор Івано-Франківського театру.
1985 р. Головний художник.

У 1996 році за рекомендацією Міністерства культури України Олександр Семенюк бере участь в інтернаціональному конкурсі сценографічних проектів у Німеччині (м.Дрезден) під керівництвом професора Розалі, за результатами якого увійшов в число одинадцяти ведучих художників Європи; Деякі сценографічні макети Олександра Семенюка зберігаються у Музеї театрального мистецтва у місті Києві.

За час роботи в театрі створив більше 60-ти сценографічних проектів, які отримали високу оцінку театральної критики України, Росії, Молдови, Польщі, неодноразово приносили театру переможні місця на всеукраїнських та міжнародних фестивалях: «Флорар - 88» (м.Кишинів), «Березіль -90», «Березіль93» (м.Харків), «Херсонеські ігри-95» (м.Севастополь), «Театральні слов’янські зустрічі» (м.Чернігів), «Мистецьке березілля» (м.Київ). Шестикратний лауреат гран-прі за «Кращу сценографію» Івано-Франківського театрального фестивалю «Прем’єри сезону».

На початку творчої біографії, співпрацюючи з режисером Ігорем Борисом, Олександр Семенюк створює проекти до вистав, які в історіографії Івано-Франківського театру визначаються як найкращі: «Украдене щастя» І.Франка, (окрім перемоги на місцевих «Прем’єрах сезону» (гран-прі), принесла гран-прі «За кращу сценографію» на Харківському фестивалі «Березіль»), "Шрами на скалі", "Іуда Іскаріотський", "Олекса Довбуш" тощо.

Нагороди та відзнаки:
2002 р. - Присвоєно звання "Заслужений діяч мистецтв України".
2009 р. - Нагороджений медаллю "За заслуги перед Прикарпаттям" ІІІ ступеня.




Використання матеріалів лише за умови посилання на ifPortal.net та узгодження з редакцією.