13 Травня 2009    джерело:     розділ: Культура
Сучасний одяг, збагачений символікою писанки

Українські традиції — невичерпне джерело натхнення. Як часто не вживали б цього твердження, українські та іноземні майстри продовжують звертатися до української традиційної вишивки, писанки і ткацтва. Не так давно один із чільних законодавців високої моди дім Ґуччі використав мотиви української вишивки для колекції осіннього одягу. Писанкові теми на подіумі втілювала і відома українська дизайнерка одягу Лілія Пустовіт.
Ярина Жук — модельєрка одягу з Івано-Франківська — презентувала в рідному місті колекцію «Під знаком писанки». В неділю в культурно-мистецькому центрі «Є» зібралися журналісти та шанувальники моди, щоб оглянути нове бачення писанкових мотивів на сучасному одязі.
Пані Жук працювала над колекцією з минулого року. За її словами, варіації на тему писанок почалися з обробки класичної вишиванки на сучасний лад. З того часу авторка суттєво змінила підхід і до оздоблення, і до техніки. Майстриня не є прихильницею класичного хрестика, захоплюється складними городенківськими швами. Тепер довелося перейти на машинну вишивку, бо немає часу і ресурсів вишивати вручну.
«Не важливо як — чи машинкою, чи руками вшита сорочка. Головне, що за нею стоїть праця та бажання майстра створити надзвичайну річ,» — роздумує у своєму блозі молода дизайнерка.
На показі в Івано-Франківську можна було побачити сучасний ужитковий одяг — спіднички, легкі сукні, чоловічі безрукавки та дитячі сорочечки, делікатно оздоблені писанковими орнаментами. Привернув увагу унікальний почерк авторки — поєднання м'яких кольорів та природний крій одягу.
Як зауважила поетеса, педагог і дослідниця українських традицій Марія Чумарна, кольорова гама виробів і натуральні тканини надають одягу позитивної енергетики, роблять його приємним у використанні. Поєднання чорного з бірюзовим та жовтого з бірюзовим, на думку пані Чумарної, посилює енергетику кольорів.
Провести презентацію колекції в Івано-Франківську допомогли моделі з агенції «Ювента», дівчата відзначили зручність та приємний дотик одягу. Ведучим вечора був учасник гурту «Перкалаба» Андрій Федотов, який також, одягнувши вишиванку з попередньої колекції Ярини Жук, не хотів розставатися із сорочкою.




Використання матеріалів лише за умови посилання на ifPortal.net та узгодження з редакцією.