27 Березня 2009    джерело:     розділ: Економіка
БАР’ЄР ДЛЯ НЕЧЕСНИХ ГРОШЕЙ

В системі протидії легалізації незаконно надбаних коштів України велике навантаження та відповідальність лягає на працівників банківської та небанківської сфери, які безпосередньо контактують з клієнтом. Саме вони проводять найперший відбір, згідно певних визначених законом критеріїв, фінансових операцій для надання повідомлень до Державного комітету фінансового моніторингу. Тому Регіональним відділом Держфінмоніторингу у Івано-Франківській області докладається багато зусиль з організації навчальних заходів дляпідприємств фінансового сектору. працівників

26 березня в актовому залі Головного управління Державного казначейства відбувся навчальний семінар на тему «Здійснення внутрішнього фінансового моніторингу з використанням критеріїв ризику» для працівників банків.

Начальник Регіонального відділу у стислому вигляді розповів про діяльність Держфінмоніторингу в сфері боротьби з легалізацією доходів. Зокрема згадав, що вже у 2009 році фінрозвідка передала правоохоронцям 43 узагальнених та 32 додаткових матеріали на загальну суму 6,4 млрд грн.

Також наголосив, що у 2009-му, як і торік, основними схемами відмивання доходів залишаються незаконне виведення коштів за кордон, конвертація безготівкових коштів, псевдоекспорт, операції нерезидентів з «сміттєвими» цінними паперами та пов'язані з купівлею-продажем землі. Нині надто популярним залишається бізнес з незаконною конвертацією безготівкових коштів. Як правило, цим займаються особи, пов'язані з кредитно-фінансовими установами, які створюють фіктивні фірми, реєструючи їх на втрачені документи або на підставних осіб. Щоправда, тут махінаторів видають характерні ознаки. Зокрема, це зарахування коштів на рахунки фізосіб і зняття їх того ж дня, збіг реквізитів учасників опе­рації, регулярне одержання значних обсягів готівки фізособами зі своїх ра­хунків в одному внутрішньому підрозділі кредитної установи тощо. Тепер, коли робота банків дещо паралізована, виявити такі схеми набагато простіше.

Тому банкам при розробці стратегії здійснення фінансового моніторингу необхідно враховувати такі загрози, та виробити заходи протидії, що включають в себе поглиблену ідентифікацію клієнта, мінімізацію ризиків персоналу, та використання сучасних методів оцінки ризику проведення клієнтами підозрілих фінансових операцій.

Працівники відділу розповіли про зміни до закону "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом", прийняті в минулому році Верховною Радою у першому читанні та про використання критеріїв ризику при відборі фінансових операцій.

Сучасні стандарти виявлення підозрілих операцій рекомендовані міжнародними інституціями, зокрема Групою з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF), Базельським комітетом банківського нагляду та Директивою 2005/60/ЄС Європейського Парламенту та Ради Європи про запобігання використанню фінансової системи з метою відмивання коштів та фінансування тероризму базуються на методах оцінки ризику проведення клієнтом таких фінансових операцій.

Управління ризиками передбачає поглиблену ідентифікацію клієнта та його власників, диференціацію ризиків за видами продуктів, регулярне поновлення інформації та перегляд критеріїв оцінювання. Також необхідно проводити аналіз операцій та враховувати високий ризик легалізації доходів при участі в операції закордонних контрагентів, політичних діячів та їхніх родичів.

Політичні діячі - люди наділені широкими владними повноваженнями, вищі посадові особи, керівники центральних органів державної влади, лідери політичних партій, керівники державних підприємств (організацій), що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави.

Звичайно переважна більшість фінансових операцій як політичних діячів, так і всіх інших фізичних та юридичних осіб цілком легальні. А якщо дійсно якісь кошти мають не зовсім легальне походження, то саме для них і потрібно встановити бар’єр, щоб не допустити в реальну економіку. І чим непроникніший цей бар’єр тим здоровіша економіка.

Заступник начальника відділу обласної прокуратури Кіцнак Петро Олексійович у своєму виступі підкреслив, що боротьба з легалізацією коштів, а отже співпраця з Держфінмоніторингом, є приорітетним напрямом діяльності прокуратури. А також розповів присутнім про функції та повноваження прокуратури щодо банківської діяльності, адміністративну та кримінальну відповідальність суб’єктів первинного фінансового моніторингу – банківських установ.

Ще в ході семінару, а також на завершення учасники задавали запитання щодо подальшої долі повідомлень про фінансові операції, які надходять до Державного комітету фінансового моніторингу України та стосовно конкретних ситуацій, отримували відповіді та ділились власним досвідом. І тому всі присутні одностайно визнали надзвичайну корисність подібних заходів та необхідність проведення їх надалі.




Використання матеріалів лише за умови посилання на ifPortal.net та узгодження з редакцією.