05 Грудня 2008    джерело:     розділ: Суспільство
Щодо порядку отримання довідки форми 3 ДФ

ДПІ в Рогатинському районі розглянула лист гр. … щодо порядку отримання довідки форми 3 ДФ та сплати податку з доходів фізичних осіб і, в межах своєї компетенції, повідомляє :

Підпункт 4.3.36 пункту 4.03 статті 4 Закону України від 22.05.2003р. №889-IV “Про податок з доходів фізичних осіб” надає пільги платникам податку- власникам сільськогосподарської продукції щодо доходів, одержаних ними від відчуження сільськогосподарської продукції (включаючи продукцію первинної переробки), вирощеної (виробленої) на земельних ділянках, наданих ним для ведення особистого селянського господарства, якщо їх розмір не було збільшено в результаті отриманої в натурі (на місцевості ) земельної частки (паю); будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд ( присадибних ділянках), ведення садівництва та індивідуального будівництва.

Згідно п.2 “Порядку видачі довідки форми 3-ДФ про право фізичної особи на отримання доходу від податкового агента без утримання податку”, затвердженого Постановою КМУ від 01.08.2006р.№1063, довідка про право фізичної особи на отримання доходу від податкового агента без утримання податку видається безоплатно сільською радою власнику сільськогосподарської продукції у 10-денний строк з дня звернення за місцем проживання на підставі письмової заяви, якщо сільськогосподарська продукція вирощується (виробляється) ним на земельних ділянках, наданих згідно ст. 121 Земельного кодексу України від 25.10.2001р. №2768.

Відповідно до статті 121 Земельного кодексу України від 25.10.2001р.№2768, громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок в таких розмірах:

• для ведення особистого селянського господарства - не більше 2,0 га.,

• для ведення садівництва - не більше 0,12 га.,

• для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах - не більше 0,25 га, в селищах-не більше 0,15 га, в містах - не більше 0,10 га.

Згідно листа ДПА України від 22.12.2006р.№241459/7/17-0717, підстави для видачі Довідки, незважаючи на розміри власних земельних ділянок, відсутні, зокрема, якщо:

• у громадянина розмір земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства, яку він одержав у власність шляхом придбання , одержання у спадщину чи подарунок, перевищує встановлений Земельним Кодексом України розмір (2 га),

• громадянин є головою чи членом фермерського господарства

Що стосується Вашого запиту, то, згідно даних сільської ради, Ви користуєтесь земельною ділянкою в розмірі 3 га (0,1 га – житло, 0,4 га – сіножаті, 2,5 га – рілля).

Крім цього, на основі установчих документів, Ви зареєстровані в ДПІ в Рогатинському районі головою фермерського господарства .

Тому, враховуючи вищевказане, права на видачу довідки форми 3 ДФ Ви не маєте, а податок з доходів фізичних осіб повинен утримуватися на загальних підставах.




Використання матеріалів лише за умови посилання на ifPortal.net та узгодження з редакцією.