ifPortal.net - інформаційна агенція
Інформаційно - консультаційний центр ПАТ «Прикарпаттяобленерго»
Фотоальбом
Новорічно-різдвяні ярмарки в Івано-Франківськ
Новорічно-різдвяні ярмарки в Івано-Франківськ


Загрузка...

Фільми

Загрузка...


В Івано-Франківську збирають книжки, щоб відправити їх у Чехію

13.06.2022
8:13
Всі новини
Проєкт «Українські книжки у Чехії! Ukrajinské knihy do Cech!» має на меті зробити доступною україномовну літературу для дорослих та дітей з України, які знайшли прихисток у Чеській Республіці.

Проєкт передбачає збір літератури в Україні та закупівлю книжок в українських видавництв за підтримки чеських меценатів, благодійників.

Як розповідає активістка Тетяна Мартинюк, збір книжок триває до 15 червня у Львові, Винниках та Івано-Франківську, а опісля книжковий подарунок для українських співгромадян поїде одо Чехії. Деталі можна дізнатися тут.

Ідея проєкту «Українські книжки у Чехії» з’явилась у волонтерки Тетяни Мартинюк вже на другому тижні після приїзду до Праги. Коли вона трохи відійшла від шоку і фантомні сирени почали тихіше лунати в її голові.

“Я вийшла у світ. Почала знайомитися з людьми. Пішла на кілька літературних вечорів і почала розпитувати, де можна
купити чи почитати українські книжки, – ділиться Тетяна. – В Україні у мене постійно була ця тактильність з книжками. Всюди. Навіть якщо я не читала якийсь твір повноцінно, то майже щодня гортала книжки, журнали, улюблені фотоальбоми, перечитувала якусь поезію чи уривки текстів. І тут, у Чехії, я відчула на тілесному рівні, що мені бракує цієї тактильності з українським словом”.

І водночас, акцентує, є ще 400 тис. українців, які нині перебувають в Чехії. Діти, підлітки, дорослі. Їм потрібно дати сьогодні вільний доступ до української літератури, щоб вони не відривались від
свого коріння, щоб читали саме українські книжки, щоб володіли мовою, адже більшості з них повертатися до своїх домівок та відбудовувати нашу вільну, незалежну Україну.

Нині є значна потреба у книжках для дітей, особливо дошкільного віку, а також підлітків. Дорослим теж важливо мати що почитати. Класика чи сучасний текст, художня література чи нон-фікшн, українська книжка чи зарубіжна література, перекладена українською мовою, — це не має значення, важливо, щоб це була україномовна книжка, яку хочеться порекомендувати другу чи купити для дитини.

Важливо, щоб це було нове видання (від 1990-х), щоб книжка була добре збережена, охайна — аби її було приємно тримати в руках. Зважаючи на актуальну ситуацію, ініціатори проєкту просять не приносити російськомовної літератури і творів російських авторів.

Куди можна приносити літературу:

Івано-Франківськ
@baobab_custom_toys
– Творча майстерня «Баобаб» / Галерея «Бастіон», пр. Фортечний 1 / пн – нд,
11:00 – 18:00

@urban_space_100
– Urban Space 100 / вул. М. Грушевського 19 / пн – нд, 8:00 – 21:00

@promprylad
– Promprylad.Renovation / вул. Української Перемоги 23, PromBar, 3 поверх / пн – нд 11:00 – 22:00

Версія для друку

Залишити коментар:

Щоб залишити коментар, заповніть форму нижче:
Всі поля є обовязковими до заповнення
Ваше ім'я:
Контакт (в коментарях не відображається)
Повідомлення (максимальна довжина 1000 знаків.):
Введіть цифри з картинки ліворуч:


1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Квітень '24

Погода в інших містах
Готівкові курси валют
USD
EUR
куп.
7,93
10,97
прод.
7,97
11,14
Станом на 14.10.2010
Чи залишаєте Ви текти воду, коли миєте руки, чистите зуби або голитесь?
Так
Ні
Про необхідність економії води не думаю

Новини RedTram

Завантаження ...

Завантаження