ifPortal.net - інформаційна агенція
Інформаційно - консультаційний центр ПАТ «Прикарпаттяобленерго»
Фотоальбом
Відкриття новорічної ялинки(19.12.2011)
Відкриття новорічної ялинки(19.12.2011)


Загрузка...

Фільми

Загрузка...


Прикарпатець у суді відстояв право на паспорт-книжечку

01.11.2021
14:12
Всі новини
Івано-Франківський окружний адміністративний суд визнав протиправною відмову та зобов`язав оформити та видати паспорт громадянина України у формі книжечки 16-річному мешканцю с. Солотвин, що в Богородчанському районі.

Відповідач у справі – Надвірнянський районний відділ Управління Державної міграційної служби України в Івано-Франківській області.

У матеріалах справи зазначається, що позивач звернувся до відповідача про видачу паспорту у формі книжечки, без використання будь-якого цифрового ідентифікатора особи, без внесення інформації про особу до Єдиного державного демографічного реєстру, чи будь-яких баз даних і реєстрів та без автоматизованої обробки та передачі персональних даних. В цьому йому було відмовлено.

У рішенні суду пояснюється:

«Підставою обробки персональних даних є згода суб`єкта персональних даних. Законодавством не врегульовано питання щодо наслідків відмови особи від обробки її персональних даних, тобто фактично відсутня будь-яка альтернатива такого вибору, що в свою чергу обумовлює неякість закону та порушення конституційних прав особи. При цьому, реалізація державних функцій має здійснюватися без примушення людини до надання згоди на обробку персональних даних, їх обробка повинна здійснюватись, як і раніше, у межах тих законів і нормативно-правових актів України, на підставі яких виникають правовідносини між громадянином та державою. Вказані технології не повинні бути безальтернативними і примусовими. Особи, які відмовилися від обробки їх персональних даних, повинні мати альтернативу - використання традиційних методів ідентифікації особи».

Суд постановив, що неповнолітній позивач має право на оформлення паспорта у формі книжечки, відповідно до Положення про паспорт громадянина України від 26 червня 1992 року.

«Норми Закону України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» на відміну від норм Положення про паспорт громадянина України не тільки звужують, але фактично скасовують право громадянина на отримання паспорту у вигляді паспортної книжечки. Це є безумовним порушенням вимог статті 22 Конституції України, яка забороняє при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод», - зазначається у висновках судового рішення.

Рішення суду може бути оскарженим в апеляційному порядку.

Версія для друку

Залишити коментар:

Щоб залишити коментар, заповніть форму нижче:
Всі поля є обовязковими до заповнення
Ваше ім'я:
Контакт (в коментарях не відображається)
Повідомлення (максимальна довжина 1000 знаків.):
Введіть цифри з картинки ліворуч:


1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Квітень '24

Погода в інших містах
Готівкові курси валют
USD
EUR
куп.
7,93
10,97
прод.
7,97
11,14
Станом на 14.10.2010
Чи залишаєте Ви текти воду, коли миєте руки, чистите зуби або голитесь?
Так
Ні
Про необхідність економії води не думаю

Новини RedTram

Завантаження ...

Завантаження