ifPortal.net - інформаційна агенція
Інформаційно - консультаційний центр ПАТ «Прикарпаттяобленерго»
Фотоальбом
Фронт змін
Фронт змін "прочищує вухо влади"


Загрузка...

Фільми

Загрузка...


Франківський драмтеатр готує прем’єру

12.05.2021
15:30
Культура
15 і 16 травня на камерній сцені Франківського драмтеатру відбудеться прем’єра сюрреалістичної драми 16+ «Людина з довгою тінню» режисера Назарія Паніва за творами і листами Франца Кафки.

Про це йшла мова сьогодні на пресконференції у драмтеатрі.

“Франц Кафка – загадковий письменник, його проза – однозначно висока література. Він відмовився від раціонального пізнання світу і вважав, що лише інтуїтивне сприйняття вірне. Акторам таке світобачення також близьке. Його феномен намагаються розгадати провідні літературознавці світу.Ми теж спробувалице зробити – на сцені, а це завжди захопливо. Відповідально. Складно – і тому дуже цікаво для акторів і для режисера. Думаю, наш найкращий глядач теж отримає інтелектуальну насолоду”, – зауважив генеральний директор-художній керівник театру Ростислав Держипільський.

Назарій Панів відзначає, що для нього Кафка дуже різний, навіть в межах одного твору є і сюрреалізм, і реалізм, і абсурд водночас.

“Саме у нашій роботі найбільша ставка на сюр. У Кафки є репліка «я доладно не знаю, на якому я світі». Тобто оце життя між світами, навіть не чітко життя-сон, а наче блукання між світами, між паралельними реальностями. Тому на мою думку саме сюр найяскравіше увиразнює, може, пояснює, оці його метання, пошуки. А до якого берега він припливе в фіналі: чи залишиться у світах, які витворила його таємнича натура, чи таки випливе до причалу реальності, покаже наша робота. Бо ми досліджуємо Кафку-людину через його біографію, твори, листи, щоб глядач, може, згодом, взявся читати Кафку-письменника. Тож глядач, котрий не знайомий з творами Кафки, не відчуватиме складності. Глядачі будуть бачити Кафку як персонажа і ототожнювати з геніальним письменником. Наша робота – це про прихований від усіх і навіть від свідомості самого автора світ його страхів, бажань і крихкої нерішучої любові”, – говорить режисер.

Як кажуть дослідники творчості Ф.Кафки, специфічно кафкіанский ефект – це коли «все ясно, але нічого не зрозуміло». Але при вдумливому читанні, обов’язково – при читанні повторному, прийнявши правила його гри, читач отримає насолоду.

Назарій Панів вирішив взяти за основу майбутньої постановки: 8 робочих зошитів автора, два романи “Процес” і “Замок”, оповідання “Майстер голоду” і “Перевтілення”, “Лист до Батька” і “Заповіти”, “Листи до Феліції” і “Листи до Мілени”, а також “Щоденники 1910-1912”, “Щоденники 1913-1923” та “Подорожні щоденники”.Загалом зібралося 1614 сторінок тексту.

Тому сюрреалістична драма «Людина з довгою тінню» на камерній сцені Франківського драмтеатру – це і виклик, і величезна відповідальність для режисера і творчої групи.

Вона невелика – режисер, художниця, хореограф і два актори, котрі втілюють на сцені 12 персонажів: дев’ять – Ірина Бенюк (Альтер-Еґо, Дівчинка, Батько, Феліція Бауер, Юлія Вохрецех, Мама, Франц Кафка, Мілена Есинська, Дора Дімант) і три – Юрій Хвостенко (Франц Кафка, Альтер-Еґо, Жінка з борделю).

Версія для друку

Залишити коментар:

Щоб залишити коментар, заповніть форму нижче:
Всі поля є обовязковими до заповнення
Ваше ім'я:
Контакт (в коментарях не відображається)
Повідомлення (максимальна довжина 1000 знаків.):
Введіть цифри з картинки ліворуч:


1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Квітень '24

Погода в інших містах
Готівкові курси валют
USD
EUR
куп.
7,93
10,97
прод.
7,97
11,14
Станом на 14.10.2010
Чи залишаєте Ви текти воду, коли миєте руки, чистите зуби або голитесь?
Так
Ні
Про необхідність економії води не думаю

Новини RedTram

Завантаження ...

Завантаження