ifPortal.net - інформаційна агенція
Інформаційно - консультаційний центр ПАТ «Прикарпаттяобленерго»
Фотоальбом
Фронт змін
Фронт змін "прочищує вухо влади"


Загрузка...

Фільми

Загрузка...


В Івано-Франківську діти подарують місту фільм

05.05.2021
10:44
Суспільство
У день Івано-Франківська, який припадає на 7 травня, відбудеться онлайн-презентація 20-хвилинного фільму "Легенди нашого міста очима дітей".

Джерелом вигаданих та невигаданих історій стали легенди, зібрані краєзнавцем і журналістом Іваном Бондаревим, передає Суспільне Карпати.

У доробку Івана Бондарева 4 книжки, які охоплюють період від заснування Станиславова і до сучасності, а в планах – п’ята, про час Другої світової війни.

"Переважно, це – історії, які я почув від когось, є спогади, але не все це вигадки, бо джерела підтверджують деякі розповіді, наприклад, є достовірні кумедні випадки, побутові анекдоти, – каже Іван Бондарев. – Є поняття "аберація близькості", тобто, що ближча до нас подія, то більше про неї інформації й тим значимішою вона вважається, тому багато легенд є з XIX-XX століття, коли вже були газети, фото, мемуари. Але, як на мене, найцікавіший період – це XVII-XVIII століття, бо там і відьом спалювали, і величезні скарби знаходили, і перевертні по єврейському цвинтарю бігали".

Фільм є ідеєю двох людей: завідувачки сектору з основних видів діяльності Міського Народного дому, керівниці клубу обдарованих дітей обласної “Просвіти” Руслани Денеги та художньої керівниці НД "Княгинин" Любові Терлецької.

За словами авторки сценарію Любові Терлецької, відбирали історії з різних періодів, які б дітям було простіше переповісти. Вони розповідають, як було засноване місто, які особистості в ньому жили, хто приїздив до Палацу Потоцьких, про підземні переходи в місті, про перший шпиталь та як і хто лікував тоді людей. Є, до прикладу, цікава історія про будинок, який був куплений за вартість однієї сигарети.

Задум фільму виріс з ідеї Руслани Денеги провести концерт до дня міста з розповідями про його історію.

"Але карантин змусив нас навчитися багатьох нових речей, і це – плюс", – каже Руслана Денега.

Фільм вона знімала на свій телефон.

"Затрачені ресурси – це наш ентузіазм і наш час. Ми все робили власними силами", – каже Любов Терлецька.

Знімали фільм в Івано-Франківську на 17-ти локаціях. Участь у зйомках взяло 16 дітей. Наймолодшій учасниці 6 років, найстаршій – 12.

"Складно, бо ж це непрофесійні актори, але захопливо, бо діти були в захваті", – так описала Руслана Денега процес зйомок.

Акторами стали діти, що вчаться співати, тож в одну з історій вклали жартівливу пісеньку про нічного сторожа, що ніс варту у місті й запалював та гасив ліхтарі.

"Цільовою аудиторією є діти, щоб вони більше знали про історію міста, – стверджує Руслана Денега. – Але протягом зйомок ми побачили, наскільки це зацікавило батьків і знайомих, тому думаємо: глядачі будуть різні, фільм буде цікавий для всіх".

Презентація фільму відбудеться 7-го травня на інтернет-ресурсах. А 23-го травня у парку ім. Тараса Шевченка планують провести концерт за мотивами фільму, де учасники будуть наживо розповідати міські історії.

Версія для друку

Залишити коментар:

Щоб залишити коментар, заповніть форму нижче:
Всі поля є обовязковими до заповнення
Ваше ім'я:
Контакт (в коментарях не відображається)
Повідомлення (максимальна довжина 1000 знаків.):
Введіть цифри з картинки ліворуч:


123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Березень '24

Погода в інших містах
Готівкові курси валют
USD
EUR
куп.
7,93
10,97
прод.
7,97
11,14
Станом на 14.10.2010
Чи залишаєте Ви текти воду, коли миєте руки, чистите зуби або голитесь?
Так
Ні
Про необхідність економії води не думаю

Новини RedTram

Завантаження ...

Завантаження