ifPortal.net - інформаційна агенція
Інформаційно - консультаційний центр ПАТ «Прикарпаттяобленерго»
Фотоальбом
Відкриття обласного дозвільного центру
Відкриття обласного дозвільного центру


Загрузка...

Фільми

Загрузка...


На Прикарпатті презентували концепцію спільного майбутнього Бойківщини

15.02.2021
14:55
Всі новини
Шість громад області – Брошнів-Осадська, Вигодська, Витвицька, Дубівська, Долинська та Спаська – презентували субрегіональну Концепцію узгоджених дій.

Інноваційний документ розробила команда платформи CANactions School, повідомляють в Агенції розвитку ОТГ.

Концепцію напрацьовували впродовж семи місяців, а прикарпатські громади єдині в Україні, що мають такий документ. Розробляючи стратегію, фахівці відійшли від адмінтерподілу та розглянули ТГ як єдиний простір. «Ми використали проєктний підхід та звернулись до досвіду Швейцарії. Концепцію враховує інтереси усіх громад», – сказав програний директор CANactions School Вадим Денисенко.

Відзначається, що мета стратегії полягає у посиленні соціально-економічного розвитку субрегіону – Східна Бойківщина, налагоджені міжмуніципального співробітництва між громадами, а також у покращенні доступності до публічних послуг.

Громади визначили взаємні спеціалізації та здійснили напрацювання за шістьма напрямами: економіка, екологія, комунікації, доступність, архітектура та створення спільного бренду “Смак східної Бойківщини”.

Задля підвищення туристичної привабливості та стимулювання економіки фахівці розробили мережу вело-пішохідних шляхів. Пропонується створення нових маршрутів, в основу котрих ляже унікальний культурний та природний ландшафт субрегіону. Робота у цьому сегменті стане імпульсом до розбудови інфраструктури, будівництва нових еко-садиб. На території громад є всі передумови для розвитку зеленого туризму, створення гірськолижного курорту.

Щодо розвитку економічних спеціалізацій, то фахівці Spaces пропонують створити єдиний кооператив з деревобробки. «Концепція передбачає створення мебельного кластеру – «Бойківські меблі». Місцеві підприємці синхронізуватимуть свою діяльність та створюватимуть брендовану продукцію».

Вагомі напрацювання здійснено у екологічній сфері. Тут пропонується комплекс дій з проведення у селах каналізації, водопостачання, здійснення інженерного благоустрою, заходи поводження з ТПВ, запобігання підтопленням, збереження довкілля, а також використання альтернативної енергетики

Говорячи про доступність послуг, концепція пропонує діяльність з розширення мережі центрів безпеки, створення якісної мережі GSM, поєднання населених пунктів вздовж річок (вело та піші маршрути), створення додатку для пошуку місцевих автомобільних попутників, доступність будівель соціальної інфраструктури (інклюзивність).

З-поміж іншого, громади ініціюють створення власного бренду «Смак східної Бойківщини», популяризуючи таким чином місцеву кухню та харчову продукцію, створення єдиної бойківської архітектури (автентичні вікна, двері, фасади), а також поліпшення комунікації.

Задля покращення економічного розвитку та поляризації громад Франківщини сторони представили ідею проведення промо-заходу – Expo Boykivshyna 2025.

«Expo Boykivshyna 2025 — серія виставок, конференцій, публічних обговорень і фестивалів, який планують організувати через п’ять років, та який пройде на території шести громад-учасниць SPACES. EXPO продемонструє потенційним інвесторам успішні проєкти, реалізовані на території громад за п’ять років», – зазначають представники проєкту Spaces.

Участь в заході взяли голова Брошнів-Осадської громади Тарас Манорик, керівники Вигодської ТГ Мацалак Микола, Витвицької тергромади Ільницький Василь, Долинської ТГ Іван Дирів, заступник голови Дубівської громади Ігор Пасічняк, очільник Спаської ТГ Микола Медвідь, експертка з просторового розвитку Тетяна Данилів, працівники органів місцевого самоврядування.

Лідери громад подякували експертам за роботу та відзначили важливість їхніх напрацювань.

Версія для друку

Залишити коментар:

Щоб залишити коментар, заповніть форму нижче:
Всі поля є обовязковими до заповнення
Ваше ім'я:
Контакт (в коментарях не відображається)
Повідомлення (максимальна довжина 1000 знаків.):
Введіть цифри з картинки ліворуч:


123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Березень '24

Погода в інших містах
Готівкові курси валют
USD
EUR
куп.
7,93
10,97
прод.
7,97
11,14
Станом на 14.10.2010
Чи залишаєте Ви текти воду, коли миєте руки, чистите зуби або голитесь?
Так
Ні
Про необхідність економії води не думаю

Новини RedTram

Завантаження ...

Завантаження