ifPortal.net - інформаційна агенція
Інформаційно - консультаційний центр ПАТ «Прикарпаттяобленерго»
Фотоальбом
Новорічно-різдвяні ярмарки в Івано-Франківськ
Новорічно-різдвяні ярмарки в Івано-Франківськ


Загрузка...

Фільми

Загрузка...


Майже 20 % франківців перейшли на індивідуальне опалення

30.09.2020
13:24
Всі новини

17 багатоквартирних будинків Івано-Франківська від’єдналися від централізованого опалення впродовж цього року. Ще 93 отримали дозволи, але мешканці не встигли зробити документацію до початку опалювального сезону.

За словами директора міського департаменту житлової, комунальної політики та благоустрою Михайла Смушака, 732 франківські будинки залишаються з централізованим опаленням. 555 з них обслуговує ДМП "Івано-Франківськтеплокомуненерго", ще 177 – "Станіславська теплоенергетична компанія"(СТЕК), пише Суспільне.

Жителі будинку № 3 на вулиці Вагилевича отримували тепло від СТЕКу. Процес відключення розпочали в лютому. Від’єднали будинок від централізованого опалення 30 червня.

За словами мешканки будинку Ольги Шустикевич, на зборах таке рішення підтримали близько 80 % людей.

"Тарифи були просто неймовірно високі. Наприкрад, січнева оплата у двокімнатній квартирі - тільки опалення без гарячої води - близько двох тисяч 700 гривень на місяць", - розповідає Ольга Шустикевич.

За її розрахунками, в сильні морози вона використовуватиме близько 100 кубів газу. Навіть, якщо паливо подорожчає, в платіжці буде близько тисячі гривень.

Сьогодні, каже, справа гальмується через карантин. Виконком швидко підписав папери. У СТЕКу також не затримували технічну документацію на відключення. А от на гідравлічний розрахунок від "Івано-Франківськгазу" чекали три місяці. При всіх перевагах індивідуального опалення, встановити його – недешеве задоволення.

"Нам довелося заплатити за геодезію - це доволі дорого - 12 тисяч. Гідравлічний розрахунок і технічні умови - 17 тисяч. Скільки буде коштувати проєктно-технічна документація на заміну стояків, я ще не знаю. Цей кошторис мають нам надати. Потім кожна квартира має зробити свій власний проєкт. Це теж коштує 2 500 гривень", - розповідає Ольга Шустикевич.

Директор з капітального будівництва АТ "Івано-Франківськгаз" Олександр Мандрик пояснює, що люди довго чекають, якщо неправильно подають документи. З початку року підприємство мало 65 заявок на виготовлення технічних умов. В місті працює 15 бригад, які справляються з навантаженнями.

"Технічні умови виготовляють 14 днів згідно із законодавством. На сьогодні з тих 65 заявок повністю виконано всі умови. Три місяці люди чекають у зв’язку з тим, що не додали документи, які потрібно", - каже Олександр Мандрик.

Зміни до закону про житлово-комунальні послуги, які спростили умови отримання дозволу на підключення індивідуального опалення, вступили в дію минулого року.

За словами директора міського департаменту житлової, комунальної політики та благоустрою Михайла Смушака, відтепер для від’єдння будинку необхідно лише 75 % згодних на це жителів.

З початку року до міжвідомчої комісії за дозволами звернулися мешканці 110-ти будинків. Окрема квартира може отримати дозвіл, якщо в будинку вже відключено 50 % помешкань. В Івано-Франківську станом на сьогодні є 78 таких будинків.

"Був період, коли можна було від’єднатися, коли це не було врегульоване законом. Кількість абонентів централізованого опалення в 2000-му році становила 47 тисяч 433 людей, зараз – 38 тисяч 986. Тобто, фактично дев'ять тисяч на автономному опаленні", - каже Михайло Смушак.

Спрощені правила та відсутність єдиної стратегії відключень створює проблеми для теплопостачальників. Наприклад, в обслуговуванні котельні на вулиці Тролейбусна може залишитися лише 12 житлових будинків з 42-х.

За словами т.в.о. головного інженера "Івано-Франківськтеплокомуненерго" Михайла Кобилянського, 30 будинків, яким підприємство подає тепло, отримали дозволи на індивідуальне. Два з них вже від’єднанні від централізованого теплопостачання.

"Чим більше ми будемо відключати споживачів, тим більші будуть затрати на газ, на тріску, на всі інші паливно-енергетичні матеріали. Споживачів менше, а мережа лишилася та сама, відповідно, електроенергії споживається стільки ж", - розповідає Михайло Кобилянський.

За словами заступника директора з розрахунків і реалізації "Івано-Франківськтеплокомуненерго" Ігоря Угриновського, цьогоріч підприємство не постачатиме тепло ще у 47 будинків та близько 40 квартир.

"В мікрорайоні від однієї котельні, крім будинків, опалюється, наприклад, школа, садочок. Якщо в мікрорайоні від'єдналася більша частина споживачів, то виникає проблема з опаленням об’єктів соціальної інфраструктури", - розповідає Ігор Угриновський.

За його словами, офіційно на сьогодні єдиної стратегії щодо від'єднань немає, як немає й чіткого алгоритму на той випадок, якщо школи з лікарнями лишаться єдиними споживачами тепла від котелень. Але вирішення проблем шукають.

До слова, понад 178 мільйонів гривень станом на перше вересня боргують іванофранківці за теплопостачання. Серед найбільших неплатників - комунальні підприємства Івано-Франківська.



Версія для друку

Залишити коментар:

Щоб залишити коментар, заповніть форму нижче:
Всі поля є обовязковими до заповнення
Ваше ім'я:
Контакт (в коментарях не відображається)
Повідомлення (максимальна довжина 1000 знаків.):
Введіть цифри з картинки ліворуч:


123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Березень '24

Погода в інших містах
Готівкові курси валют
USD
EUR
куп.
7,93
10,97
прод.
7,97
11,14
Станом на 14.10.2010
Чи залишаєте Ви текти воду, коли миєте руки, чистите зуби або голитесь?
Так
Ні
Про необхідність економії води не думаю

Новини RedTram

Завантаження ...

Завантаження