ifPortal.net - інформаційна агенція
Інформаційно - консультаційний центр ПАТ «Прикарпаттяобленерго»
Фотоальбом
Фронт змін
Фронт змін "прочищує вухо влади"


Загрузка...

Фільми

Загрузка...


200 українських дитсадків уперше візьмуть участь у дослідженні якості освіти за методикою ECERS

29.09.2020
9:45
Всі новини
Вперше в Україні відбудеться оцінювання якості освітнього процесу в закладах дошкільної освіти за міжнародною методикою Early Childhood Environment Rating Scale (ECERS-3). Дослідження пройде впродовж 2020-2021 років у 200 закладах дошкільної освіти, а методику отримають усі 16 тис закладів дошкілля.

“Розвиток якісної та доступної дошкільної освіти є одним із пунктів Програми діяльності Уряду та пріоритетом для МОН, і оцінка якості дошкільної освіти за методикою ECERS є важливим кроком у цьому напрямі. Вперше в Україні для цього застосовується науково визнаний, ефективний інструмент, який уже багато років використовують у більш ніж тридцяти країнах. Ми розраховуємо, що до обговорення результатів дослідження долучаться педагоги-практики, батьки, науковці, управлінці, і спільний пошук успішних рішень сприятиме розвитку якісної освіти у кожному закладі дошкілля”, – зазначила заступниця міністра освіти і науки Любомира Мандзій.

У 2020-2021 роках триватимуть пілотний та основний етапи дослідження. У межах цього процесу Український інститут розвитку освіти здійснить відбір національних експертів і проведе їхню підготовку. Експерти також пройдуть валідизацію сертифікованими тренерами Інституту ERSI (США) і зможуть здійснювати пілотний етап дослідження, а також готувати регіональних експертів для здійснення основного етапу дослідження. Впродовж 2020-2021 років УІРО планує підготувати близько 80 сертифікованих експертів.

“Формування державної політики щодо доцільності та пріоритетності системних змін в освітній галузі має ґрунтуватися на результатах авторитетних досліджень, зокрема міжнародних. УІРО випала велика честь і відповідальність уперше в Україні організувати проведення дослідження якості освітнього процесу в дошкіллі за міжнародною методикою ECERS. Сильною стороною цієї методики є її практичний характер – вона дасть змогу педагогам побачити сильні та слабкі сторони, можливості та ризики в освітньому процесі закладу дошкільної освіти, сприятиме професійному розвитку вихователів”, – наголосив директор Українського інституту розвитку освіти Вадим Карандій. 

Так, методикою ECERS зможуть скористатися:

заклади дошкільної освіти для рефлексії та визначення подальших цілей щодо поліпшення якості освітнього процесу;

органи управління, зокрема МОН, для узагальнення та аналізу висновків, прийняття управлінських рішень;

інституції незалежної оцінки якості освіти для експертизи і моніторингу якості дошкільної освіти в Україні загалом.

Шкали ECERS-3 можна також використовувати під час підготовки майбутніх педагогів, а також у процесі підвищення їхньої кваліфікації.

“Цей інструмент застосовується у світі вже понад 40 років, і його використання дозволить Україні стати частиною глобальної професійної спільноти фахівців з дошкілля. Це створить передумови для порозуміння між усіма зацікавленими сторонами, формування спільного бачення якості дошкільної освіти та ціннісних орієнтирів у її розвитку. Ми отримаємо надійні свідчення про якість реального освітнього процесу в закладах дошкілля. Ця доказова база стане підставою для формування відповідної освітньої політики, а одночасне зростання спроможності українського експертного середовища – запорукою успішного її втілення”, – повідомив заступник директора Команди підтримки реформ МОН Роман Шиян.

Важливо, що під час застосування методики ECERS-3 оцінюються не результати дітей, а те, що саме впливає на їхній розвиток, здоров’я і благополуччя – організація освітнього середовища, види навчально-пізнавальної діяльності, характер взаємодії між вихователями і дітьми, між самими дітьми, повсякденні практики особистого догляду. 

“Дошкільний розвиток та навчання є основою життєвого шляху дитини. Саме тому підтримка МОН у забезпеченні якісної дошкільної освіти є одним з пріоритетів діяльності ЮНІСЕФ. Дошкільні послуги повинні бути доступними та інклюзивними для всіх дітей, включаючи дітей вразливих категорій. Крім того, покращення системи підвищення кваліфікації вихователів, розроблення відповідних навчальних програм, а також розбудова системи моніторингу та оцінки на національному рівні залишаються вкрай важливими аспектами для створення безпечного та дружнього до дитини навчального середовища. Участь України у дослідженні ECERS є кроком вперед на шляху до підвищення якості дошкільної освіти”, – повідомила заступниця голови Представництва ЮНІСЕФ в Україні Лора Білл.

Довідково.

Перший варіант оцінювання ECERS був створений 1980 року в США за авторства Тельми Гармс та Річарда М. Кліффорда. Вони ж заснували Інститут оцінювання середовища раннього дитинства. Методика регулярно оновлюється та доповнюється, зокрема перевиданнями ECERS-R та ECERS-3. 

Завдяки практичному змістові та форматові ECERS застосовують у дослідженнях якості освіти у США, Великій Британії, Італії, Швеції, Німеччині, Португалії, Іспанії, Ісландії, Норвегії, Південній Кореї, Фінляндії.

Проведення цього дослідження в Україні передбачає програма діяльності Кабінету Міністрів, затверджена 12 червня 2020 року. Ініціатива проведення дослідження належить МОН, процес забезпечує Український інститут розвитку освіти. Проєкт відбувається у партнерстві з Командою підтримки реформ МОН, Всеукраїнським фондом “Крок за кроком” та за підтримки ЮНІСЕФ.



Версія для друку

Залишити коментар:

Щоб залишити коментар, заповніть форму нижче:
Всі поля є обовязковими до заповнення
Ваше ім'я:
Контакт (в коментарях не відображається)
Повідомлення (максимальна довжина 1000 знаків.):
Введіть цифри з картинки ліворуч:


1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Квітень '24

Погода в інших містах
Готівкові курси валют
USD
EUR
куп.
7,93
10,97
прод.
7,97
11,14
Станом на 14.10.2010
Чи залишаєте Ви текти воду, коли миєте руки, чистите зуби або голитесь?
Так
Ні
Про необхідність економії води не думаю

Новини RedTram

Завантаження ...

Завантаження