ifPortal.net - інформаційна агенція
Інформаційно - консультаційний центр ПАТ «Прикарпаттяобленерго»
Фотоальбом
Новорічно-різдвяні ярмарки в Івано-Франківськ
Новорічно-різдвяні ярмарки в Івано-Франківськ


Загрузка...

Фільми

Загрузка...


Художник з Городенки у молитві створив 11 кольорів, які змінюють стан і колір

26.05.2020
8:33
Суспільство
Обкладинка квітневого номера американського журналу «The Jouornal of Organic Chemistry» ілюстрована малюнком мешканця міста Городенки Віталія Боклащука.

У збірнику наукових статей — публікація групи науковців Національного університету імені Тараса Шевченка «Скручування та обертання сульфамідного зв’язку: синтетичне, квантове хімічне та кристалографічне дослідження», про синтез безперервного потоку як однієї із ключових технологій хімічного виробництва, що рухатиме суспільство вперед до зеленого та сталого світу. Один із авторів — доктор хімічних наук Олександр Григоренко, який і запропонував Віталію Боклащуку ілюструвати публікацію інформує "Голос України".

На зображенні — синтез безперервного потоку тонких хімічних речовин.

Віталій — випускник хімічного факультету КНУ. Із колишніми викладачами зв’язок підтримує, хоч за фахом працював недовго. На ілюстрації до журналу відобразив процес деформації між сіркою та азотом. Техніка виконання — олія. Підрамник — ручної роботи. Пігменти художник синтезує сам. Віталій зазначає:

«Звісно, цікаво потрапити на обкладинку такого престижного журналу. Таке міні-досягнення стимулює. Та ще й поєднання моїх уподобань – хімії та живопису».

Віталій із дитинства ріс дуже допитливим хлопчиком. Каже, що батьки не втручалися у його світогляд, сам шукав для себе цікаві речі. В 1994 році неабияк зацікавився книжкою з домашньої бібліотеки «Енциклопедія юного хіміка». Містичні зображення жінок під різним освітленням, колби, пробірки з рідинами спонукали замислитися: що ж це за така наука таємнича. Так захопився хімією.

Вступив на хімічний факультет КНУ. Знання з хімії неабияк знадобилися в новому захопленні — живописом. Піддався своєму покликанню. Використав методи дослідження у мистецтві: вивчає пігменти фарб. Вдалося зробити серію фарб, які змінюють колір під різним освітленням.

 

 

Процес дослідження фарб

Загалом є такі фарби, що змінюють забарвлення від доторку з водою, від тепла, зазначає Віталій:

"А тут, якщо лампове освітлення, фарба стає малинового кольору, природне – жовтого. Так може бути чотири різних. Винахід — на рівні патентування. Думаю, що ідея зацікавить митців. Працював рік, щоб вийшло 11 кольорів, які змінюють стан і колір. Створюю серію картин. А ще головне в тому, що ті фарби я робив у молитовному стані. Ідеї підказує Господь при медитації. Поєднати віру і мистецтво, науковий підхід, — і це приведе до благодатного світу. Мистецтво – це етична площина, якої нема в науці. І навпаки — наука пізнавальна. Сам вибрав шлях, постійно в пошуку істини, що й привело в цю точку. Доторкнувся майже до того абсолюту щастя».


 



Версія для друку

Залишити коментар:

Щоб залишити коментар, заповніть форму нижче:
Всі поля є обовязковими до заповнення
Ваше ім'я:
Контакт (в коментарях не відображається)
Повідомлення (максимальна довжина 1000 знаків.):
Введіть цифри з картинки ліворуч:


123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Березень '24

Погода в інших містах
Готівкові курси валют
USD
EUR
куп.
7,93
10,97
прод.
7,97
11,14
Станом на 14.10.2010
Чи залишаєте Ви текти воду, коли миєте руки, чистите зуби або голитесь?
Так
Ні
Про необхідність економії води не думаю

Новини RedTram

Завантаження ...

Завантаження