ifPortal.net - інформаційна агенція
Інформаційно - консультаційний центр ПАТ «Прикарпаттяобленерго»
Фотоальбом
Різдво в Івано-Франківську(2012 р.)
Різдво в Івано-Франківську(2012 р.)


Загрузка...

Фільми

Загрузка...


Прикарпатець закликає президента зберегти Верховинський район

21.08.2019
10:20
Всі новини
Мешканець Прикарпаття Іван Зеленчук зареєстрував петицію до глави держави Володимира Зеленського з проханням зберегти Верховинський район, як окрему адміністративно-територіальну одиницю.

Збір підписів розпочався у понеділок, 19 серпня на сайті електронних петицій до президента.

Зеленчук зазначає, що у Верховинському районі знаходиться більше 100 високих гір, висотою понад 1500 метрів над рівнем моря, що робить його найбагатогірнішим районом України. Район має суттєві історичні, етнічні, соціально-економічні, фізико-географічні, демографічні, культурно-мистецькі особливості. 

"У нашому Верховинському районі добре збережено гірське лісове, полонинське етногосподарство гуцулів. Працею горян, протягом багатьох століть, витворено специфічну, розсіяну (дисперсну) на гірських схилах («у Верхах») форму поселення, дуже цінну традиційну культуру полонинського пастушого господарства Українських Карпат. Населення Верховинського району належно зберегло традиційну християнську етнодуховність. З давніх-давен займається виробництвом органічної м’ясо-молочної харчової продукції, гірським лісовим господарством, гірським дерев’яним будівництвом та деревообробкою, туристичним господарством, народними художніми ремеслами і промислами, прикладним і декоративним мистецтвом, які є національною спадщиною незалежної України. Найкращі народні надбання Верховинщини претендують на одержання статусу Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. 

В проекті Закону України «Про засади адміністративно-територіального устрою України» передбачено, що район – адміністративно-територіальна одиниця, яка складається з громад, загальна чисельність населення яких становить не менше 150,0 тис. жителів, проте на територіях із щільністю населення менше середньої щільності населення відповідної області район може мати меншу кількість жителів, якщо площа такого району перевищує середню площу району по області. Саме Верховинський район має щільність населення меншу середньої по області, а площу більшу, ніж середня по області, і відповідає нормам зазначеного проекту Закону, який дозволяє зберегти статус його як окремого району", - йдеться у петиції.

Автор зазначає, що населені пункти Верховинського району, які розташовані у гірській та високогірній місцевості, позбавлені необхідної соціальної інфраструктури – системи соціально-побутового обслуговування, зв'язку, транспортної доступності (у високогір’ї автомобільні дороги взагалі відсутні).

Чималі проблеми існують із енергозабезпеченням Верховинського району. У Верховинському районі віддаль до центру надання адміністративних послуг сягає 30 – 80 км (в разі об’єднання районів сягатиме 100-180 км і більше).

"Просимо звернути вашу увагу на нераціональному однаковому підході, до реформування районів у рівнинних та гірських районах України. Вважаємо неприпустимою ліквідацію високогірного та багатогірного Верховинського району і значне збільшення віддаленості органів влади від об'єктів соціально-економічної та культурно-освітньої інфраструктури. В іншому випадку така реформа буде працювати проти людей і державотворення та неодмінно зазнає соціально-економічного краху", - пояснює прикарпатець.

Якщо ви хочете підтримати петицію перейдіть за посиланням.



Версія для друку

Залишити коментар:

Щоб залишити коментар, заповніть форму нижче:
Всі поля є обовязковими до заповнення
Ваше ім'я:
Контакт (в коментарях не відображається)
Повідомлення (максимальна довжина 1000 знаків.):
Введіть цифри з картинки ліворуч:


1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Квітень '24

Погода в інших містах
Готівкові курси валют
USD
EUR
куп.
7,93
10,97
прод.
7,97
11,14
Станом на 14.10.2010
Чи залишаєте Ви текти воду, коли миєте руки, чистите зуби або голитесь?
Так
Ні
Про необхідність економії води не думаю

Новини RedTram

Завантаження ...

Завантаження