ifPortal.net - інформаційна агенція
Інформаційно - консультаційний центр ПАТ «Прикарпаттяобленерго»
Фотоальбом
Новорічно-різдвяні ярмарки в Івано-Франківськ
Новорічно-різдвяні ярмарки в Івано-Франківськ


Загрузка...

Фільми

Загрузка...


«Гуцульське весілля» вперше зіграють у Церкві Різдва Пресвятої Богородиці

19.07.2019
13:30
Всі новини

В Івано-Франківській області етнічно-культурний фестиваль «Гуцульське весілля» - серед переможців всеукраїнського проєкту «Малі міста – великі враження».

Про це заявив радник з питань регіонального розвитку Івано-Франківського Центру розвитку місцевого самоврядування Програми «U-LEAD з Європою» Ігор Мельничук, повідомляє Укрінформ.

«Етнічно-культурний фестиваль «Гуцульське весілля», яке проводять у селі Мишин Нижньовербізької ОТГ, – серед переможців всеукраїнського конкурсу «Малі міста – великі враження». Таких весіль, як проводять у Мишині, немає ніде в Україні», - стверджує Мельничук.

Голова Нижньовербізької ОТГ Ярослав М’якущак зізнається, що сьогодні представники їхньої громади в уряді отримали сертифікат на суму 250 тис. грн для впровадження проєкту «Гуцульське весілля».

Традиційно фестиваль проходить у вересні. Втім, наступного року краєзнавці хочуть відшукати іншу історичну дату, щоб вперше зіграти весілля у Церкві Різдва Пресвятої Богородиці, яка знаходиться у селі Нижній Вербіж, і входить у список світової спадщини ЮНЕСКО.

«Родзинкою весілля, яке грають у наших селах Великий Ключів та Мишин, є пишний обряд і автентичний вінок молодої, який роблять з гусячого пір’я. Цей вінок плетуть близько півроку. Нині зробити його можуть лише дві наші майстрині, а тому вінок намагаються берегти і передавати наступним поколінням. Знаю, що такий вінок із пір’я ще є в одному з музеїв столиці та у Тіни Кароль. Також у цих вінках виступає наш фольклорний колектив, пропагуючи місцевий обряд і культуру. Сучасні наречені досі вбирають його на весілля, яке у нас традиційно триває майже тиждень: від неділі до неділі. Вінок для молодої плетуть, зазвичай, у четвер», - розповідає М’якущак.

Відомо, що окрім фестивалю «Гуцульське весілля» переможцями проекту «Малі міста – великі враження» на Прикарпатті стали культурно-екологічний проект «ТаПіаріАрт-раут» у селі Старуня, етнофестиваль «Джєнджур фист» у Надвірній, фестиваль гумору і сатири «Весела копиця» у місті Долина, створення Центру дослідження нематеріальної культурної спадщини Рогатинського Опілля у місті Рогатин та фестиваль «Баюракова бартка», яка проходить на території Яремчанської міської ради.

Нижньовербізька ОТГ створена у 2016 році. До її складу увійшли села Великий Ключів, Нижній Вербіж, Верхній Вербіж та Мишин. На Прикарпатті працюють 30 ОТГ.

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом і його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.



Версія для друку

Залишити коментар:

Щоб залишити коментар, заповніть форму нижче:
Всі поля є обовязковими до заповнення
Ваше ім'я:
Контакт (в коментарях не відображається)
Повідомлення (максимальна довжина 1000 знаків.):
Введіть цифри з картинки ліворуч:


123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Березень '24

Погода в інших містах
Готівкові курси валют
USD
EUR
куп.
7,93
10,97
прод.
7,97
11,14
Станом на 14.10.2010
Чи залишаєте Ви текти воду, коли миєте руки, чистите зуби або голитесь?
Так
Ні
Про необхідність економії води не думаю

Новини RedTram

Завантаження ...

Завантаження