ifPortal.net - інформаційна агенція
Інформаційно - консультаційний центр ПАТ «Прикарпаттяобленерго»
Фотоальбом
Різдво в Івано-Франківську(2012 р.)
Різдво в Івано-Франківську(2012 р.)


Загрузка...

Фільми

Загрузка...


Рогатин: відвідуємо місто Роксолани і десятка церков

11.07.2019
8:50
Суспільство
В Івано-Франківській області розташоване невелике містечко Рогатин. Цей населений пункт є одним з найстаріших міст регіону, він внесений до списку історичних поселень.

Саме Рогатин вважають батьківщиною Роксолани, дівчини, яка волею долі опинилася в турецькому полоні, а після зуміла стати дружиною султана. Прогулянка Рогатином сподобається цінителям міської архітектури XVIII століття, а також тим, хто любить досліджувати старовинні церкви. Навіщо варто відвідати Рогатин, і що в ньому побачити - читай в матеріалі tochka.net.

Трохи історії

Перші згадки про місто датуються 1187 роком, хоча, згідно з даними істориків, перші поселення на території сучасного міста були ще в епоху палеоліту і бронзи. До речі, цікавим є походження назви міста. Існує кілька версій: згідно з однією з них, на цьому місці княжич Рога побудував місто (тин), таким чином, виходить слово Рога-тин. До XIV століття містом володів рід Рогатинських, після населений пункт перейшов під владу Польщі. У XVI столітті місто стало ремісничим і торговим центром Галичини. На території Рогатина в різний час проживали представники різних національностей, в місті існувала велика єврейська громада, також в містечко приїжджають вклонитися пам'яті своїх предків поляки, австрійці та німці. На території міста збереглося безліч братських могил та меморіальних комплексів.

Що дивитися в Рогатині

У місті Роксолани, одному з найбільш колись багатонаціональних міст регіону, можна влаштувати паломницький тур, оскільки тут збереглося більше 10-ти церков. Також цікавий і Рогатинський район. Так, за 20 км від Рогатина розташовується село Приозерне, в яке може здивувати навіть бувалих туристів дивовижною садибою.

Церква Святого Духа. 

Чудовим зразком галицької школи монументально-декоративного мистецтва XVI - XVII століть є старовинний дерев'яний храм Зіслання Святого Духа. Церква тризрубна, з високим центральним зрубом. Із заходу неї примикає триярусна дзвіниця. В інтер'єрі зберігся красивий п'ятиярусний ренесансно-баррочний іконостас роботи львівських майстрів XVII століття. У 1885 році його реставрував львівський художник Ю. Макаревич. Підземний хід веде з храму до розташованої неподалік оборонної Різдвяної церкви. Церква Святого Духа входить до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Також вважається, що саме в цій церкві служив священиком Лісовський, батько Роксолани.

Світлина від Український журнал.

Костел Св. Миколая

Ще одним старовинним храмом Рогатина є католицький костел Св. Миколая. Він був зведений в центрі Рогатина в XV столітті на місці дерев'яного храму. Крім релігійного призначення храм виконував роль кріпосної вежі під час нападу турків і татар, про це свідчать бійниці на дзвіниці. Будівля була побудована в стилі готики і ренесансу. У радянський період в храмі розташовувався склад, а потім краєзнавчий музей. Після незалежності України храм був освячений як костел Св. Анни.

Світлина від Nelja  Chrinenko.

Пам'ятник Роксолані.

 Рогатин вважають батьківщиною дівчини, яку захопили в полон турки, а після продали як подарунок султану, надалі вона стала його дружиною. Йдеться звичайно про Роксолану. Щоб вшанувати пам'ять своєї відомої землячки в Рогатині встановили їй пам'ятник, а також її ім'ям назвали площу міста.

Світлина від Цей день в історії.

Садиба Реїв. 

У Рогатинському районі в селі Приозерне є дивовижна садиба. У 1880 році представниця графського роду Реїв Вільгельміна наказала розібрати старий палац і на його місці звести новий. Спроектував садибу відомий львівський архітектор Юліан Захаревич. Її оточував ландшафтний парк з платанами площею близько 8 га. На даний момент садиба перебуває в поганому стані.

Результат пошуку зображень за запитом



Версія для друку

Залишити коментар:

Щоб залишити коментар, заповніть форму нижче:
Всі поля є обовязковими до заповнення
Ваше ім'я:
Контакт (в коментарях не відображається)
Повідомлення (максимальна довжина 1000 знаків.):
Введіть цифри з картинки ліворуч:


123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Березень '24

Погода в інших містах
Готівкові курси валют
USD
EUR
куп.
7,93
10,97
прод.
7,97
11,14
Станом на 14.10.2010
Чи залишаєте Ви текти воду, коли миєте руки, чистите зуби або голитесь?
Так
Ні
Про необхідність економії води не думаю

Новини RedTram

Завантаження ...

Завантаження