ifPortal.net - інформаційна агенція
Інформаційно - консультаційний центр ПАТ «Прикарпаттяобленерго»
Фотоальбом
Різдво в Івано-Франківську(2012 р.)
Різдво в Івано-Франківську(2012 р.)


Загрузка...

Фільми

Загрузка...


За п’ять років у сферу ЖКГ Франківська планують вкласти понад 434 мільйони гривень

17.01.2019
11:55
Всі новини
Івано-Франківська міська рада ухвалила «Програму розвитку житлово-комунальної сфери на 2018—2022 роки».

Адже житлово-комунальна сфера –  це одна із найважливіших галузей міста зі складним комплексом будинків житлового фонду, виробничих споруд підприємств теплопостачання, водопостачання і водовідведення, електропостачання та благоустрою. Виконання цієї програми дозволить підвищити якість та безпечність проживання мешканців міста, сприятиме енергоефективності та теплозбереженню, дасть змогу здійснювати належне функціонування та розвиток підприємств житлово-комунального господарства Івано-Франківська на вказаний період, пише Західний кур'єр

Координацію діяльності та моніторинг виконання передбачених нею заходів, залучення до виконання програми в установленому законодавством порядку підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності та відомчого підпорядкування здійснюватиме департамент житлової, комунальної політики та благоустрою Івано-Франківської міської ради, а щорічний контроль за її виконанням – постійна депутатська комісія міської ради з питань житлово-комунального господарства та постійна депутатська комісія з питань бюджету.

Наразі в Івано-Франківську функціонують дев’ять комунальних підприємств, підпорядкованих галузевому департаменту (КП «Електроавтотранс» підпорядковане управлінню транспорту і зв’язку). На останній сесії міськради депутати вирішили створити ще одне КП під назвою  «Благоустрій», яке в основному займатиметься прибиранням тротуарів, прибудинкових і дворових територій, нових скверів та утриманням і експлуатацією інших об’єктів благоустрою, що досі на замовлення міста робили приватні підрядники. Новостворене підприємство теж внесуть до програми розвитку житлово-комунальної сфери і передбачать кошти на його функціонування і придбання йому обладнання та техніки.

Програма сформована як комплекс взаємозв'язаних та узгоджених заходів, що мають адресне спрямування з визначенням відповідальних виконавців, термінів реалізації, джерел та обсягів фінансування. Основним джерелом фінансування програми передбачено міський бюджет, але в межах кошторисних призначень. Тож ми вирішили проаналізувати закладені у програмі головні заходи і тенденції до подальшого розвитку житлово-комунальної сфери, які б мали стати основою формування бюджету галузі за програмно-цільовим методом.

Модернізація житла

В Івано-Франківську є два комунальні управителі житлового фонду міста. Це «Муніципальна інвестиційна управляюча компанія» та «Дирекція замовника». КП «МІУК» надає послуги з управління 644 житловими будинками, прибудинкова територія яких перевищує 1 млн. 200 тис. квадратних метрів, а в управлінні «Дирекції замовника» 29 житлових будинків та 23 гуртожитки загальною площею квартир 123,5 тис. кв. м і прибудинковою територією 80,8 тис. кв. м. Одними з пріоритетних напрямків роботи цих підприємств є впровадження енергозбереження, що направлене на утеплення фасадів будинків, заміни вікон на сходових клітках на енергозберігаючі, заміни світильників на сходових та ізоляцію труб в підвалах і на горищах та інше. Скажімо, КП «МІУК» здійснює поточні та капітальні ремонти житлового фонду за пайової участі мешканців за програмою модернізації житлового фонду (в т.ч. теплової модернізаціі) та за бюджетні кошти виконує облаштування прибудинкових територій. Згідно з ухваленою програмою розвитку житлово-комунальної сфери, КП «МІУК» на термомодернізацію панельних будинків планують щороку виділяти по 2 млн. грн., на модернізацію багатоквартирних будинків та благоустрій прибудинкових територій – по 20 млн. грн. і по 10 млн. грн. – на заміну ліфтів. «Дирекції замовника» на модернізацію житлового фонду у 2019 році програмою передбачено виділити 9,5 млн і 4 млн. – на благоустрій. Також програма передбачає придбання КП «МІУК» спецавтомобіля, автовежі та міні-екскаватора.

До людей – з теплом

Найбільшим комунальним підприємством міста є Державне міське підприємство «Івано-Франківськтеплокомуненерго». Воно виробляє, транспортує, реалізовує та забезпечує централізованою тепловою енергією  житловий багатоповерховий сектор та об’єкти соціально-культурної і промислової сфери. Системою централізованого теплопостачання охоплено 65% житлового фонду, 60% установ та організацій, які фінансуються з міського, обласного і державного бюджетів, та 10% госпрозрахункових юридичних організацій міста. Система теплопостачання Івано-Франківська є типовою для більшості міст України і складається з 25 централізованих теплових пунктів, які функціонують автономно, розташовані у різних районах міста та постачають тепло і гарячу воду споживачам через існуючу розподільчу мережу та 31-ї котельні, 5 з яких працюють на відходах деревини загальною потужністю 4,9 Гкал/год.

Найбільшим викликом для Івано-Франківська зараз є необхідність будівництва 11 нових котелень і мереж для підключення споживачів, які наразі отримують послугу теплопостачання від котельні «Станіславської теплоенергетичної компанії». На це програмою розвитку житлово-комунальної сфери загалом планується виділити 60 млн. грн. Також програмою передбачено виділення коштів на поточний ремонт когенераційної установки на вул. Симоненка і капітальний ремонт когенераційних установок після 68 тис. мотогодин роботи, виготовлення проектно-кошторисної документації і капремонт котельні на вул. Биха, заміну насосного обладнання котельні на Набережній ім. В. Стефаника та капремонт низки теплових вводів до житлових будинків. Планують цього року придбати «Теплокомуненерго» і новий екскаватор з ковшем об’ємом  один кубометр.

Без води – ні туди, ні сюди

Основним постачальником води для міст Івано-Франківська та Тисмениці i семи сільських населених пунктів в примiськiй зонi, яке забезпечує водою 95,2 % їхньої загальної потреби, є КП «Івано-Франківськводоекотехпром». Водопостачання здійснюється з поверхневих джерел двох водозаборів на ріках Бистриця Надвірнянська та Бистриця Солотвинська. На балансі та обслуговуванні підприємства є водоочисний комплекс в с.Черніїв виробничою потужністю 90 тис. куб. м на добу, каналізаційні очисні споруди проектною потужністю 90 тис. куб. м на добу в с. Ямниця, а також водопровідні мережі та водоводи протяжністю 586 км, каналізаційні мережі та колектори протяжністю 319 км, дощова каналізація протяжністю 188,16 км.

Серед основних заходів, передбачених програмою розвитку житлово-комунальної сфери на 2019 рік для «Водоекотехпрому», є будівництво за 5 млн. грн. дощового колектора в с. Угорники, проектування і будівництво каналізаційних колекторів: на вул. Макуха-Ребета-Дудаєва, на вул. Коновальця (у межах вул. Блавацького-Лісової) та дощового колектора діаметром 1500 мм у с. Вовчинець. Також передбачено реконструкцію восьми водопроводів та десяти дворових мереж водовідведення у різних мікрорайонах міста. А парк спецтехніки підприємства за час реалізації цієї програми має поповнитись каналопромивною машиною, екскаватором, навантажувачем і асенізаційною машиною, на придбання яких щороку планується виділяти по чотири мільйони гривень.

Для чистоти і порядку

Виконання робіт і надання послуг з належного утримання об’єктів благоустрою комунальної власності Івано-Франківська покладено на «Муніципальну дорожню компанію». Наразі на балансі підприємства перебувають: вулично-дорожня мережа, площі, парки, сквери, майдани та водозахисні дамби. Протяжність доріг, які обслуговує МДК, складає 198 км. Площа дорожнього покриття становить 1 тис. 575 квадратних метрів; тротуарів вулиць – 750,8; газонів вулиць – 27816; скверів, парків, майданів – 104,9; квітників – 2645 тис. кв. м.

У попередні роки місто вклало чимало коштів у розвиток «Муніципальної дорожньої компанії», придбання нової дорожньо-ремонтної та прибиральної спецтехніки, будівництва ангару для зберігання протиожеледних матеріалів тощо. А ухвалена програма розвитку житлово-комунальної сфери на 2018-22 роки передбачає будівництво на території МДК майданчика для тимчасового зберігання сміття та інших об’єктів і подальшу закупівлю спецтехніки. Зокрема, у планах на 2019 рік придбання підприємству тягача з тралом, комбінованих солерозкидальних машин та обладнання для шиномонтажу. У наступні роки парк спецтехніки «Муніципальної дорожньої компанії» має поповнитись трьома підмітальними машинами та компактним мийним обладнанням. Потребує підприємство і нових котків для ущільнення асфальту, бо передані колишнім Дорожнім ремонтно-експлуатаційним управлінням – старі і часто виходять з ладу.

Більше світла

Для  утримання, ремонтів і будівництва мереж зовнішнього вуличного освітлення та світлофорних об’єктів створене КП «Івано-Франківськміськсвітло». На його балансі перебувають 123 шафи управління зовнішнім освітленням, 5300 електроопор, 11700 світильників, а протяжність мереж становить 430 км. Також підприємство обслуговує 46 світлофорних об’єктів, має 11 одиниць автоспецмеханізмів.

Згідно з програмою розвитку житлово-комунальної сфери, у 2019 році підприємству необхідно 2,5 млн. грн. на реконструкцію шаф управління зовнішнім освітленням, 12 млн. грн. – на капремонт і реконструкцію зовнішнього освітлення із заміною ламп на ЛЕД-світильники та 5 млн. грн. – на капремонт і реконструкцію світлофорних об’єктів. На будівництво мереж зовнішнього освітлення дворових територій програмою передбачено 4 млн. і ще 3 млн. грн. – на освітлення територій шкіл та дитсадків. Також «Міськсвітлу» планують закупити автопідіймачі, легковий автомобіль та мініекскаватор.

Розвиток рекреації

Комунальне підприємство «Центр розвитку міста та рекреації» створено з метою забезпечення благоустрою та утримання в належному стані парків, скверів, озер, річок, дамб, зелених насаджень загального користування, здійснення повного комплексу робіт з озеленення та догляду за зеленими насадженнями на території міста, а також для ведення господарської діяльності та надання послуг у сфері туризму, фестивально-ярмаркових заходів та інформаційного обслуговування, розвитку туристичної привабливості Івано-Франківська.

Підприємство обслуговує парк культури та відпочинку імені Т.Г.Шевченка, парк на вул. Молодіжній та сквер «Первоцвіт» в мікрорайоні Пасічна, міське озеро на вул. Гетьмана Мазепи та озеро в мікрорайоні Пасічна загальною площею 85,88 га, в тому числі – 39,68 га водного плеса. А також оглядовий майданчик на міській ратуші та туристично-інвестиційний центр на її першому поверсі.

У 2019 році КП «Центр розвитку міста та рекреації» зосередить свою роботу на продовженні впорядкування парків та озер. Відповідно до програми розвитку житлово-комунальної сфери, у парку ім. Т.Г.Шевченка продовжать капремонт доріжок, планують модернізувати зовнішнє освітлення, встановити інформаційні 3-Д стенди, декоративні фігури, створити «зелений лабіринт» та влаштувати зону дозвілля поруч господарського двору та розсадника. Дитячі і спортивні зони з’являться у парку на вул. Молодіжній та на озері у Пасічній.

Нову відпочинкову зону планують влаштувати і праворуч від входу на міське озеро на вул. Мазепи. Там також капітально відремонтують човникову станцію і закуплять для неї нове обладнання, влаштують дитячий пляж з відпочинковими зонами.  Згодом на озері повинен з’явитися і плаваючий фонтан. Заплановані капремонт і заміна шлюзів на ріці Млинівці та укріплення її берегів бетонними лотками.

Для належного обслуговування закріплених за підприємством об’єктів йому планують придбати косарку-мотоблок, трактор з навісним обладнанням, вакуумну підмітальну, а також снігоприбиральну машини.

Сміття і хвости

Послуги з прийому та захоронення твердих побутових відходів надає КП «Полігон ТПВ». Івано-Франківське сміттєзвалище експлуатується з 1992 року. Його проектна потужність складає 8,95 млн. кубометрів. Середньодобові обсяги захоронення відходів становлять 235 тонн. Висота сміття на полігоні сягає 15 метрів, а тому він належить  до категорії високонавантажених.

У порівнянні з іншими сміттєзвалищами, управління полігоном в Івано-Франківську є досить ефективним, однак необхідно вжити низку заходів для забезпечення його експлуатаційної ефективності на подальший період. Основними проблемами підприємства є зношеність спецтехніки, повільні темпи будівництва стаціонарного фільтратопроводу та відсутність під’їзної дороги з твердим покриттям до полігону.
Тому програмою розвитку житлово-комунальної сфери передбачені капремонт полігону, відкачування фільтату та капремонт техніки. А також будівництво мереж зовнішнього освітлення полігогну та нафтобази на його території. Підприємству планують придбати бульдозер Т-170, автонавантажувач, самоскид, вантажний автомобіль для перевезення вторсировини та автобус для перевезення працівників сміттєсортувального комплексу.
З 2010 року КП «Полігон ТПВ» також займається відловом і стерилізацією безпритульних тварин в м. Івано-Франківську. Для цього підприємство має підрозділ з вилову безпритульних тварин, автомобіль, морозильну камеру для тимчасового зберігання трупів тварин, приміщення для стерилізації і тимчасового утримання тварин, яке розташоване на вул. Чорновола, 155-А у віварії медичного університету. Стерилізованим тваринам намагаються знайти господарів, а тих, яким не вдається цього зробити, випускають на ті території, де їх виловили. Хворих та агресивних тварин умертвляють.

Царство Харона

Організацією поховання померлих та надання передбачених необхідним мінімальним переліком окремих видів ритуальних послуг, а також обслуговуванням пам’ятників, пам’ятних знаків, меморіальних і анотаційних  дощок, декоративних кованих композицій, підпірних стінок, квітників, фонтанів у Івано-Франківську займається КП «Міська ритуальна служба».

Підприємство обслуговує  діюче міське кладовище в с. Чукалівка площею 42,0 га та закриті кладовища на вул. Київській площею 4,82 га; на вул. Горбачевського площею 0,89 га; на вул. Церковній площею 1,8 га та закрите кладовище в  мікрорайоні Опришівці площею  0,73 га. А також меморіальний сквер-пам’ятку історії на вул. Ленкавського площею 2,76 га; меморіальні кладовища на вул. Софіївка площею 0,05 га та на вул. Лепкого площею 0,6 га; меморіальний сквер на вулиці С. Бандери площею 5,5164 га. 20 пам’ятників, 9 пам’ятних знаків, 117 меморіальних та анотаційних дощок.

Головними проблемами сфери ритуального обслуговування, утримання кладовищ та інших об’єктів є необхідність розширення діючого кладовища в с. Чукалівка та оновлення матеріально-технічної бази КП «Міська ритуальна служба».

Програмою розвитку житлово-комунальної сфери на 2019 рік на кладовищі у Чукалівці передбачені влаштування нових секторів для поховань та асфальтування доріг до них і придбання ємкостей для води. А також придбання нових контейнерів для твердих побутових відходів і біотуалетів та влаштування огорож на діючому та закритих кладовищах, видалення аварійних дерев. Заплановані капітальний ремонт пам’ятника «Возз’єднання» на вул. Грушевського, ремонт гранітних плит підпірних стінок на Вічевому майдані, впорядкування секторів військових поховань на кладовищах у Чукалівці та на вул. Київській, меморіальних кладовищах на Софіївці та на вул.Лепкого і капремонт покриття алей у меморіальному сквері на вул. Бандери.



Версія для друку

Залишити коментар:

Щоб залишити коментар, заповніть форму нижче:
Всі поля є обовязковими до заповнення
Ваше ім'я:
Контакт (в коментарях не відображається)
Повідомлення (максимальна довжина 1000 знаків.):
Введіть цифри з картинки ліворуч:


1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Квітень '24

Погода в інших містах
Готівкові курси валют
USD
EUR
куп.
7,93
10,97
прод.
7,97
11,14
Станом на 14.10.2010
Чи залишаєте Ви текти воду, коли миєте руки, чистите зуби або голитесь?
Так
Ні
Про необхідність економії води не думаю

Новини RedTram

Завантаження ...

Завантаження