ifPortal.net - інформаційна агенція
Інформаційно - консультаційний центр ПАТ «Прикарпаттяобленерго»
Фотоальбом
Новорічно-різдвяні ярмарки в Івано-Франківськ
Новорічно-різдвяні ярмарки в Івано-Франківськ


Загрузка...

Фільми

Загрузка...


У Верховині створили музей кінофільму “Олекса Довбуш”

26.12.2018
14:22
Культура

Експозиція нового музею розповідає про зйомки кінофільму "Олекса Довбуш" та інших фільмів про Гуцульщину.

Музей кінофільму "Олекса Довбуш" 1959 року відкрили в смт Верховина Івано-Франківської області під час проведення "Днів українського кіно". Як повідомив голова Верховинської районної ради Іван Шкіндюк на своїй сторінці у Facebook, музей створено за ініціативи місцевих підприємців.

"У Верховині молоді хлопці Микола Данилюк та Володимир Сумарук власним коштом побудували і відкрили музей фільму "Олекса Довбуш", – написав Іван Шкіндюк, виклавши кілька світлин з події.

Народний депутат України, голова Комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький, який взяв участь у відкритті, зазначив у вітальному слові, що Карпати завжди були і лишаються столицею українського кіно.

"В Карпатах зараз знімається багато не тільки українських, а й європейських стрічок. Ті люди, хто приїдуть сюди як туристи, відвідають музеї кінофільмів – будуть бачити процес створення кіно й відчуватимуть магію кінопроцесу та гір", – цитує слова депутата espresso.tv.

На його думку, найцікавіше в цьому музеї – мультимедійний екран, адже важливо, щоб сучасні музеї ставали цікавими просторами, куди б приходили люди спілкуватися і дивитися фільми. Організатори підтвердили, що в музеї демонструватимуть фільми, які були зняті в Карпатах про Гуцульщину.

"Олекса Довбуш" – художній фільм режисера Віктора Іванова, знятий кіностудією ім. О. Довженка в 1959 році про ватажка опришків. Основні зйомки кінокартини проходили саме у Верховині та Криворівні – високогірних селах Івано-Франківщини.

Варто зазначити, що у Верховині вже кілька років діє Музей кінофільму "Тіні забутих предків" Сергія Параджанова, а також музей "Хата-гражда" у сусідній Криворівні, де проходили зйомки фільму Параджанова. Також на Івано-Франківщині діють три музеї, присвячені Олексі Довбушу.

 



Версія для друку

Залишити коментар:

Щоб залишити коментар, заповніть форму нижче:
Всі поля є обовязковими до заповнення
Ваше ім'я:
Контакт (в коментарях не відображається)
Повідомлення (максимальна довжина 1000 знаків.):
Введіть цифри з картинки ліворуч:


1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Квітень '24

Погода в інших містах
Готівкові курси валют
USD
EUR
куп.
7,93
10,97
прод.
7,97
11,14
Станом на 14.10.2010
Чи залишаєте Ви текти воду, коли миєте руки, чистите зуби або голитесь?
Так
Ні
Про необхідність економії води не думаю

Новини RedTram

Завантаження ...

Завантаження