ifPortal.net - інформаційна агенція
Інформаційно - консультаційний центр ПАТ «Прикарпаттяобленерго»
Фотоальбом
Новорічно-різдвяні ярмарки в Івано-Франківськ
Новорічно-різдвяні ярмарки в Івано-Франківськ


Загрузка...

Фільми

Загрузка...


Прикарпатські студенти перемогли на Всеукраїнській олімпіаді з робототехніки

06.06.2018
7:55
Всі новини
Днями в Одеській національній академії харчових технологій відбувся ІІ етап Всеукраїнської студентської олімпіади з навчальної дисципліни «Робототехніка». Цьогоріч в олімпіаді взяли участь 62 студенти з вищих навчальних закладів України.

Програма ІІ-го етапу олімпіади включала два тури. На першому, теоретичному, турі кожний учасник відповідав на тестові завдання з робототехніки, електроніки, програмування, а також розв’язував задачі з навігації мобільних роботів, розрахунку параметрів систем керування та створення інтелектуальних алгоритмів поведінки робота.

На другому, практичному, турі команди виконували завдання з побудови діючої моделі автономного робота-автомобіля (self-driving car) у масштабі 1:10-1:18, який повинен без втручання людини автоматично знайти правильну траєкторію руху за допомогою сенсорів та відеокамер, що дозволяють розпізнавати дорожню обстановку, перешкоди і знаки та якнайшвидше доїхати до фінішу. Одне коло траси змагань було завдовжки 70 метрів і містило прямі ділянки, різкі повороти, підйоми та спуски. За словами організаторів це найбільша у Європі траса для роборейсу у закритих приміщеннях. Переможець визначався у змаганні роботів між собою за регламентом Roborace асоціації робототехніки в Україні за принципом звичайних автоперегонів: хто перший подолає встановлену кількість кіл – той і переміг. Цього разу кількість кіл у фіналі становила 10, а кращому роботу знадобилось близько п’яти хвилин для подолання майже кілометрової дистанції, розвиваючи швидкість до десяти метрів на секунду на прямих ділянках. До участі у практичному турі допускалися роботи, що пройшли жорсткі кваліфікаційні випробування, які передбачали стабільне автономне проходження траси, працездатність систем уникнення зіткнень, наявність габаритних вогнів та дотримання інших обов’язкових вимог. У результаті кваліфікаційних випробувань тільки 13 команд були допущені до півфінальних заїздів, де було відібрано 8 фіналістів. Серед фіналістів і команда Прикарпатського національного університету.

За підсумками Всеукраїнської олімпіади перемогу вибороли студенти Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. Команда у складі студентів групи ПІ-3 напряму підготовки «Програмна інженерія» Олега Риснюка та Назара Сав’яка та студента групи ІПЗ-2 спеціальності «Інженерія програмного забезпечення» Сергія Хортюка виборола командне перше місце. З врахуванням результатів теоретичного туру Сергій Хортюк нагороджений дипломом першого ступеня. Керівник команди-переможця доцент кафедри інформаційних технологій факультету математики та інформатики Микола Козленко, інженер-консультант Мар’ян Федірко. Призерами олімпіади також стали представники Львова, Одеси, Черкас, Запоріжжя. Кращі студенти були нагороджені спеціальними призами, наданими спонсорами, зокрема, компанією «BIIR».



Версія для друку

Залишити коментар:

Щоб залишити коментар, заповніть форму нижче:
Всі поля є обовязковими до заповнення
Ваше ім'я:
Контакт (в коментарях не відображається)
Повідомлення (максимальна довжина 1000 знаків.):
Введіть цифри з картинки ліворуч:


1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Квітень '24

Погода в інших містах
Готівкові курси валют
USD
EUR
куп.
7,93
10,97
прод.
7,97
11,14
Станом на 14.10.2010
Чи залишаєте Ви текти воду, коли миєте руки, чистите зуби або голитесь?
Так
Ні
Про необхідність економії води не думаю

Новини RedTram

Завантаження ...

Завантаження