ifPortal.net - інформаційна агенція
Інформаційно - консультаційний центр ПАТ «Прикарпаттяобленерго»
Фотоальбом
Різдво в Івано-Франківську(2012 р.)
Різдво в Івано-Франківську(2012 р.)


Загрузка...

Фільми

Загрузка...


На нові смітники з бюджету Франківська виділять 200 тис грн

06.02.2018
11:10
Всі новини
Чистота вулиць завжди буде актуальним питанням. Та, відверто кажучи, в Івано-Франківську ця проблема не така вже й гостра: комунальники прибирають більш-менш, смітників ніби не бракує.

А от їх зовнішній вигляд далеко не найкращий, пише Репортер

Згідно з правилами благоустрою, відстань між урнами на центральних вулицях міста повинна бути не більше ніж 40 метрів. А от у парках, скверах і відпочинкових майданчиках кількість урн встановлюється з розрахунку – один смітник на 800 м2 площі. Окрім того, смітники мусять бути і біля кожного МАФу, магазину, кафе.

Якщо ви прогуляєтесь вулицями Франківська, то помітите, що подекуди в нас смітників навіть більше, ніж цього вимагають правила. Ті, що розташовані уздовж вулиць, обслуговує комунальне підприємство «Муніципальна дорожня компанія». Ті, що в парках, – КП «Центр розвитку міста та рекреації». А смітники, які стоять у Меморіальному сквері й на кладовищах, перебувають на балансі КП «Міська ритуальна служба». Є урни і на громадських зупинках – ці вже на совісті управління транспорту і зв’язку.

«Минулого року ми закупили близько 150 нових урн, які розмістили на зупинках громадського транспорту, – розповідає директор департаменту житлової, комунальної політики та благоустрою Михайло Смушак. – На сьогодні за більшість цих урн, як і за самі зупинки, відповідає управління транспорту і зв’язку. Вони провели конкурс на утримання зупинок. Тобто підприємець, який виграв тендер, зобов’язаний прибирати смітники, підмітати у межах зупинки, а також мити скло».

Звісно, нові урни на зупинках – це важливо. Однак більше уваги люди звертають на смітники у центрі міста, які насправді трохи не вписуються в місцеву архітектуру. В комунальному департаменті це знають і обіцяють їх замінити вже цього року.

«Дротяні урни, які там є зараз, встановлювали понад 10 років тому, – говорить Михайло Смушак. – Більшість із них вже варені-переварені, перемальовані, прогнилі, тому їх треба замінити в першу чергу. Але крім тих сітчастих смітників, у нас є чавунні урни, їх ми міняти не будемо».

Насамперед нові урни поставлять на вулицях Лесі Українки та Міцкевича, які зараз у процесі реконструкції. Також близько 50 смітників мають замінити на стометрівці й Вічевому майдані. Для цього в бюджеті міста передбачили 200 тис грн. Наразі формуються титульні списки.

«Ми колись планували, що має бути універсальний дизайн урн нашого міста, – каже Смушак. – Вже сьогодні, облаштовуючи вулиці, ми шукаємо ті варіанти, які були б оптимальні для певної вулиці. Наприклад на Тринітарській у нас один тип урн, у сквері на вулиці Галицькій, 67 – вже інший, на Мазепи, у сквері який ми назвали «П’ятниця», – ще інший. Який дизайн урн буде в центральній частині Івано-Франківська, ми також визначились, і зараз шукаємо того, хто б міг зробити їх саме так, як нам треба».

Окрім того, у 2018 році в місцях масового скупчення людей планують встановити урни для роздільного збору сміття.

«Ставити по чотири урни в кожному місці – це недоцільно, ніде в Європі так не роблять, – говорить директор департаменту. – Але є місця масового скупчення людей, де назбирується чимало дрібних відходів, наприклад, на зупинці біля пошти чи в районі вокзалу. Такі ж урни ми хочемо розмістити поблизу навчальних закладів, аби діти вже в школі звикали сортувати відходи».

Та проблема в тому, що деякі люди не тільки не звикли сортувати сміття, а й викидають його будь-куди. Наприк­лад, влітку багато відпочивальників після річки не забирають сміття з собою, а залишають його в урнах на дамбі. Мало того, пакети з побутовим сміттям часто не доносять до майданчика з контейнерами, а залишають просто на зупинках громадського транспорту.

«Минулого року ми почали спеціально встановлювати на зупинках смітники, які мають невеликий отвір, щоб туди не запихали цілі пакети, – розповідає Михайло Смушак. – Адже урни насправді потрібні для того, аби люди мали де викинути стаканчик з-під кави, пляшку від води чи папірець. Та в нас чомусь цього не розуміють».

Справді, чимало залежить від самих мешканців. Бо якщо в місті замінять навіть усі урни, то ніхто не зможе гарантувати, що через півроку вони не стануть такими ж, як маємо зараз.

У перехожих своє розуміння, що таке власний і громадський простір. Декого почуття відповідальності таки змушує сортувати відходи і доносити сміття до баків. А в інших усе обмежується радіусом у кілька метрів довкола власного тіла – таким урни не потрібні.

*****

Стаття 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачає, що порушення правил благоустрою, зокрема викидання сміття у непризначеному для цього місці, тягне за собою накладення штрафу – від 20 до 80 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. На сьогодні це від 340 до 1360 гривень.

*****

Уперше в Європі сміттєві урни встановили у Парижі, на набережній річки Сени. Це були бляшані бідони з-під олії та вина. Також влада міста наказала розставити відра для сміття біля крамниць. Саме у Франції першими почали сортувати відходи: побутове сміття, папір та ганчірки, окремо слід було викидати скло і фаянс. А тим, хто не хотів дотримуватись правил чистоти на вулицях, перфект міста пригрозив великими штрафами. Згодом спеціальні баки для сміття з’явилися в кожному районі Франції, а потім і в усіх індустріальних країнах.



Версія для друку

Залишити коментар:

Щоб залишити коментар, заповніть форму нижче:
Всі поля є обовязковими до заповнення
Ваше ім'я:
Контакт (в коментарях не відображається)
Повідомлення (максимальна довжина 1000 знаків.):
Введіть цифри з картинки ліворуч:


1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Квітень '24

Погода в інших містах
Готівкові курси валют
USD
EUR
куп.
7,93
10,97
прод.
7,97
11,14
Станом на 14.10.2010
Чи залишаєте Ви текти воду, коли миєте руки, чистите зуби або голитесь?
Так
Ні
Про необхідність економії води не думаю

Новини RedTram

Завантаження ...

Завантаження