ifPortal.net - інформаційна агенція
Інформаційно - консультаційний центр ПАТ «Прикарпаттяобленерго»
Фотоальбом
Програма
Програма "Доступне житло"(2011)


Загрузка...

Фільми

Загрузка...


В Івано-Франківську хочуть встановити пам’ятні знаки на місцях перших церков

07.12.2017
8:47
Суспільство
В Івано-Франківську науковці пропонують поставити пам'ятні знаки ще двом українським церквам, які були першими в історії міста, – Успіння Пресвятої Богородиці та Святого Миколая.
Про це на презентації книги "Давні українські храми Івано-Франківська. XVII-XVIII ст." повідомила її автор – завідувач відділу археології Івано-Франківського краєзнавчого музею Марія Вуянко, пише Укрінформ.
 

"Серед перших у нас були три українські церкви: церква Воскресіння та Введення (Введення у храм Пресвятої Богородиці – ред.), церква Успіння Пресвятої Богородиці та церква Святого Миколая. Церкві Святого Воскресіння вже поставили пам’ятний знак біля Ратуші. Ми пропонуємо, аби таким самим чином відзначити ще дві церкви – пам’ятними знаками або ж інсталяцією, аби містяни знали, де вони знаходились", – сказала Вуянко.

За її словами, перші українські церкви міста вона досліджувала майже п'ять років. Усі вони були дерев’яними, а тому не збереглись до сьогодні. Книгу Вуянко написала на основі першоджерел.

"Маємо автентичний документ "Привілей Андрія Потоцького", власника міста, виданий українській громаді у XVII столітті. Він зберігається в Краєзнавчому музеї. Є ще один документ, доля якого невідома, це чаша 1674 року, яка була подарована українській церкві в Станіславові, як називалось наше місто до 1962-го", – зазначила Вуянко.

Відомо, що це була чаша для причастя, виготовлена зі срібла з позолотою. На чаші був напис про те, що вона подарована українській церкві молодшим церковним братством. Чашу використовували на урочистих літургіях ще на початку XIX століття, після чого, у воєнні роки, вона зникла, як і багато інших артефактів.

Нагадаємо, монографія "Давні українські храми Івано-Франківська XVII-XVIII ст." Марії Вуянко вийшла у липні цього року під №41 у книжковій серії "Моє місто", що її започаткувало однойменне історико-краєзнавче об'єднання спільно з івано-франківським видавництвом "Лілея-НВ".

 


Версія для друку

Залишити коментар:

Щоб залишити коментар, заповніть форму нижче:
Всі поля є обовязковими до заповнення
Ваше ім'я:
Контакт (в коментарях не відображається)
Повідомлення (максимальна довжина 1000 знаків.):
Введіть цифри з картинки ліворуч:


1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Квітень '24

Погода в інших містах
Готівкові курси валют
USD
EUR
куп.
7,93
10,97
прод.
7,97
11,14
Станом на 14.10.2010
Чи залишаєте Ви текти воду, коли миєте руки, чистите зуби або голитесь?
Так
Ні
Про необхідність економії води не думаю

Новини RedTram

Завантаження ...

Завантаження