ifPortal.net - інформаційна агенція
Інформаційно - консультаційний центр ПАТ «Прикарпаттяобленерго»
Фотоальбом
Новорічно-різдвяні ярмарки в Івано-Франківськ
Новорічно-різдвяні ярмарки в Івано-Франківськ


Загрузка...

Фільми

Загрузка...


На майно міністра Насалика накладено арешт

15.08.2017
16:37
Всі новини
Міністр енергетики Ігор Насалик не задекларував понад 3 млн. доларів та сховав в офшорі сімейний бізнес. Громадські організації вже вимагають у НАБУ притягти найбагатшого серед міністрів до кримінальної відповідальності.

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик потрапив в історію з дуже неприємним запахом, що може коштувати йому більш ніж просто втрату міністерського портфелю, пише Аntikor.

Як з’ясували журналісти з цілком відкритих джерел, під Насаликом «горить земля» за неповернення чималого боргу партнерам та приховування корпоративних прав в офшорній компанії. Згідно закону, кожен з цих фактів повинен був знайти відображення в декларації держслужбовця, однак Насалик не вніс до обов’язкового документу цих даних.

Історія перша. «Кому винен, всім пробачаю…»

6 липня 2017 року у Печерському районному суді міста Києва було зареєстровано провадження, згідно з яким відповідачем у справі визнано Міністра енергетики та вугільної промисловості України Ігоря Насалика.

Суть спору – стягнення заборгованості. За інформацією з власних джерел, нам стало відомо, що ще в 2014 році Насалик позичив кошти у сумі 3,3 млн. доларів. Утім, попри всі формальності, що супроводжували факт позики, тепер вже міністр борг віддавати не поспішає. Суд таку «самодіяльність» міністра оцінив по достоїнству і своїм рішенням від 26.07.2017 ухвалив накласти арешт на квартиру та житловий будинок відповідача, визначивши трирічний строк дії ухвали. Найімовірніше, йдеться про арешт квартири у центрі Києва та маєтку у Конча-Заспі.

Здавалось би, знайомі для українського бізнес-середовища процеси, якби не одне але… В електронних деклараціях Ігоря Насалика за 2015 та 2016 роки – ані слова про позику! Тоді як Закон про е-декларування чітко вимагає від держслужбовців внесення таких відомостей до графи декларації «Фінансові зобов’язання». Пікантний момент: якщо припустити, що за позичені і незадекларовані мільйони Насалик придбав тепер вже арештоване майно, то виникає питання – де сплачені податки? Тобто пахне тут не лише аферою у стилі «позичив і не віддав», а значно серйознішою статтею – ухилення від сплати податків. А, можливо, зважаючи на лояльне ставлення Насалика до сумнозвісної формули Роттердам+, він і є одним з її інвесторів (на позичені, звісно, гроші) і, відповідно, вигодонабувачем?

За нашою інформацією, низка Громадських та антикорупційних організацій вже вимагають у НАБУ притягти найбагатшого серед міністрів до кримінальної відповідальності.

Історія друга. «Офшор? Ні, не чув!»

Як виглядає, окрім позики у понад 3 мільйони доларів Ігор Насалик «забув» записати у декларації і частину сімейного бізнесу, та не яку-небудь, а офшорну! Згідно із антикорупційним законодавством, державні мужі зобов’язані вказати в декларації інформацію про будь-які корпоративні права, у тому числі частки у статутному капіталі чи в будь-якому іншому еквіваленті статутного капіталу товариства, підприємства, організації, що зареєстровані в Україні або за кордоном. Натомість у відповідному розділі декларації І.Насалика зазначається: «у суб’єкта декларування чи членів його сім’ї відсутні об’єкти для декларування у цьому розділі». 

З журналістського розслідування випливає, що у власності сім’ї міністра є компанія, зареєстрована на Британських Віргінських островах. За даними реєстру Британських Віргінських островів, у 2015 році кінцевим бенефіціарним власником юридичної особи був громадянин на прізвище Ігор Насалик. На сьогодні бенефіціаром записана громадянка Насалик Гузяль Есгастівна.

Не виключено, Ігор Насалик сховав в офшорах сімейний бізнес чи просто не вказав його в електронній декларації. Схоже, передав корпоративні права на користь дружини - громадянки Російської Федерації, тому що готувався стати міністром.

До слова, посаду в Уряді таки отримав, незважаючи на звинувачення у махінаціях та зв’язках з кримінальним світом. За даними ЗМІ, Ігор Насалик мав зв’язки з організованими злочинними угрупованнями танизкою кримінальних авторитетів. Багато з них, як відомо, наживши перший капітал, згодом почали вкладати гроші у легальний бізнес й відряджати своїх представників у владу. 

До речі, влітку 2016 року, Ігор Насалик опинився в епіцентрі скандалу після оприлюднення в Інтернеті відео з його поїздки на окуповані території, де він в одному із кафе Донецька, мило спілкуючись та піджартовуючи з «міністром доходів та зборів» самопроголошеної «ДНР» Олександром Тимофєєвим, домовлявся про постачання вугілля з окупованих територій. 

Під час бесіди Насалик запитав у бойовика, чи є проблеми з постачанням вугілля з непідконтрольної Києву частини Донбасу, на що той відповів: на сьогоднішній день ніяких перешкод немає. 

Цікаво, що ще, окрім сімейного бізнесу та грошової позики у 3,3 млн. доларів, приховав від держави та її громадян прикарпатський міністр?! Як відомо, за брехню у декларації для державних службовців передбачена кримінальна відповідальність. Випадки відкриття кримінальних проваджень за фактами декларування недостовірної інформації вже є. Але це вже справа НАЗК та НАБУ…



Версія для друку

Залишити коментар:

Щоб залишити коментар, заповніть форму нижче:
Всі поля є обовязковими до заповнення
Ваше ім'я:
Контакт (в коментарях не відображається)
Повідомлення (максимальна довжина 1000 знаків.):
Введіть цифри з картинки ліворуч:


1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Квітень '24

Погода в інших містах
Готівкові курси валют
USD
EUR
куп.
7,93
10,97
прод.
7,97
11,14
Станом на 14.10.2010
Чи залишаєте Ви текти воду, коли миєте руки, чистите зуби або голитесь?
Так
Ні
Про необхідність економії води не думаю

Новини RedTram

Завантаження ...

Завантаження