ifPortal.net - інформаційна агенція
Інформаційно - консультаційний центр ПАТ «Прикарпаттяобленерго»
Фотоальбом
Відкриття новорічної ялинки(19.12.2011)
Відкриття новорічної ялинки(19.12.2011)


Загрузка...

Фільми

Загрузка...


У франківському медуніверситеті пояснили низькі результати інтернів у міжнародних тестах

12.07.2017
10:00
Всі новини
В ректораті Івано-Франківського національного медичного університету вважають, що оцінювати рівень підготовки цьогорічних випускників медичних вишів за міжнародним тестом USMLE – некоректно. І принизливо.

Недавно українці жваво обговорювали скандально низькі результати медиків-інтернів, які цього року з ініціативи міністра охорони здоров'я Уляни Супрун складали і міжнародний тест. Як виявилося, лише 3% тестованих під час складання міжнародного тесту USMLE, що ґрунтується на стандартах оцінювання США, змогли набрати прохідний бал у 70,5.

Із 300 студентів Івано-Франківського національного медичного університету, які складали тест, більше 70,5 балів набрав лише 1% інтернів. Курс поцікавився у керівництва медуніверситету, які причини таких низьких показників. 

Результати цього тесту не можна брати за основу, оцінюючи рівень випускників українських медичних вишів і їхню готовність працювати на міжнародному рівні, переконана перший проректор ІФНМУ Ганна Ерстенюк.

"Дозволю собі сказати: принизили всю медичну спільноту, сказавши, що тільки 3% випускників українських медичних вишів готові до виконання своїх обов’язків на міжнародному рівні. Так говорити є неправдиво і некоректно. Рівень знань інтернів, яких навчали 6 років на додипломній освіті і ще рік чи два на післядипломній освіті за протоколами лікування, які прийняті в Україні, не можна оцінювати на предмет знання американських протоколів підходів до діагностики і лікування. Міжнародні тести USMLE базуються на протоколах, які прийняті в Америці, але які не прийняті в Україні. Це перший момент. Другий момент: протоколи, які прийняті на рівні України, розроблені з врахуванням європейських протоколів. Тому очевидно, що говорити зараз про оцінювання в такий спосіб знань наших інтернів не варто", – коментує Ганна Ерстенюк.

За її словами, тестування відбувалося із порушенням методології. Сама побудова тестових завдань в американських тестах є іншою, аніж в українських, пояснює Ганна Ерстенюк. Відповіді на запитання також побудовані інакше. До цього інтерни не були готові в принципі.

"Ще одна причина того, що результати цього тесту не можна брати за основу, оцінюючи рівень випускників українських  медичних вишів, – це порушення методології. Для "вищої школи" принципово: спочатку навчаємо за цим матеріалом, а потім оцінюємо знання. Оскільки не навчали, не маємо права оцінювати. Так некоректно щодо інтернів. Так некоректно щодо вишів. І що найбільше – некоректно щодо держави Україна", –  зазначає перший проректор Івано-Франківського медуніверситету.

Ректор ІФНМУ Микола Рожко додає, що інтерни не були зацікавлені у складанні тестів USMLE.

"Дуже важливе питання мотивації. А їм (інтернам – ред.) зразу сказали, що ці тести ні на що впливати не будуть. І вони, природно, готували в першу чергу ті, за якими мали отримати сертифікат", –  каже Микола Рожко.

"Інтерни абсолютно не були мотивовані до складання міжнародних тестів – не знали, як будуть і чи будуть узагалі відзначені найкращі результати. От якщо би було задекларовано, що за умови успішної здачі випускники будуть мати міжнародні сертифікати… Але такого сказано не було", – підтверджує Любомир Пелехан, директор Інституту післядипломної освіти ІФНМУ.

Любомир Пелехан розповідає, що випускників поставили перед фактом складання міжнародних тестів за 4 місяці до тестування. При цьому їм не представили питання і не пояснили, як до них готуватися. Спочатку йшла мова про 50 питань щодо невідкладних станів, за місяць перед тестуванням МОЗ застановилося на 30 питаннях.

"Не було ніяких рекомендацій. Не було рекомендованої літератури, взагалі нічого. А ми вже проявили ініціативу і надали джерела. І це в той час, коли в Америці роками готуються до здачі цих тестів", – каже директор інституту післядипломної освіти.  

"Я впевнена, якби за таких самих умов запропонували українські тести американським випускникам, можна би було казати про крах американської медицини", – підсумовує Ганна Ерстенюк. 



Версія для друку

Залишити коментар:

Щоб залишити коментар, заповніть форму нижче:
Всі поля є обовязковими до заповнення
Ваше ім'я:
Контакт (в коментарях не відображається)
Повідомлення (максимальна довжина 1000 знаків.):
Введіть цифри з картинки ліворуч:


123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Березень '24

Погода в інших містах
Готівкові курси валют
USD
EUR
куп.
7,93
10,97
прод.
7,97
11,14
Станом на 14.10.2010
Чи залишаєте Ви текти воду, коли миєте руки, чистите зуби або голитесь?
Так
Ні
Про необхідність економії води не думаю

Новини RedTram

Завантаження ...

Завантаження