ifPortal.net - інформаційна агенція
Інформаційно - консультаційний центр ПАТ «Прикарпаттяобленерго»
Фотоальбом
Новорічно-різдвяні ярмарки в Івано-Франківськ
Новорічно-різдвяні ярмарки в Івано-Франківськ


Загрузка...

Фільми

Загрузка...


Майже третина нафтових та газовидобувних компаній на Прикарпатті працюють "в тіні"

25.04.2017
8:45
Всі новини
"Ініціатива прозорості нафтовидобувних галузей в Україні" представила річний звіт та підсумувала роботу видобувних компаній з нафти і газу на Прикарпатті.

Директор НДІ нафтогазової енергетики та екології, професор Івано-Франківського університету нафти й газу Максим Карпаш представив звіт Ініціативи прозорості видобувних галузей,  пише КУРС.

Дані проекту, які стосуються відкритості компаній, що працюють в області, свідчать про те, що на Франківщині ліцензії на видобуток нафти, газу та газового конденсату видані на 31 родовище більш як 150 компаніям. 

Ідея проекту прозорості, пояснив Карпаш, - звірити дані, які компанії задекларували як такі, що заплатили до державного бюджету, із тими, які державні органи отримали. Це вже другий звіт, який оприлюднює ініціатива, - на даний час вдалося проаналізувати стан галузі за 2015 рік, і в більшості дані зійшлися. Наприкінці цього року буде підготовлений звіт за 2016 рік.

За його словами, у звіті за 2015 рік з ініціативи представників східних та південних областей додалася аналітика видобування металевих руд і кам’яного вугілля. Оскільки в цих бюджетоформуючих галузях теж є проблеми з прозорістю і набагато більші проблеми з екологією. "В нашому регіоні, - зазначив Карпаш, - є проблеми із прозорістю у заготівлі лісу, гравію, піску, щебеню. Можливо, варто також було би внести ці галузі в звіт. Однак досі ми не мали таких письмових пропозицій", - додав учасник групи з моніторингу прозорості. 

За його словами, рівень поінформованості громадян про роботу нафтогазової галузі дуже низький, хоч це безпосередньо пов'язане не лише з бюджетними надходженнями, а й передовсім із станом довкілля.

"У нас рівень Почекуна – не знаємо, які процеси відбуваються, відповідно не можемо приймати рішення і впливати. З іншого боку, маємо дієвий приклад США та Норвегії. У США є відомство – аналог нашої комісії по запасах. Можеш на сайті зайти на конкретну свердловину і бачиш, хто видобуває, скільки і які платежі. Маєш інформацію і відповідно контроль. Норвегія – світовий лідер з впровадження прозорості в нафтогазовидобувній галузі. У країні створили "Фонд майбутніх поколінь" - гроші, які ввони отримують від продажу сировини, скаладають у цей прямий фонд, відтак кожен громадянин може дізнатися на сайті, скільки є коштів на поточний момент, звідки вони надійшли і від яких платників. Це найвищий рівень управління нафтогазовими ресурсами, який тільки може бути", - каже Карпаш.

В Україні загалом і на Прикарпатті зокрема, визнає він, на сьогодні неможливо перевірити, скільки компанії видобули сировини, скільки дає кожне родовище чи свердловина: "У нас немає інструментів такої перевірки".

За даними моніторингу прозорості, із 150 компаній, які мають ліцензії, близько 40 видобувачів або не працюють, або не звітують про свою діяльність. Досягення проекту прозорості, вважає Максим Карпаш, це те, що в останньому звіті вперше оприлюднили список компаній, які впродовж трьох років не відреагували на роботу ініціативи і не подали документи для участі у проекті звіту. "Ми склали такий собі "чорний список" – це привід для відповідних органів поцікавитися", - наголосив він.

Зі звіту прозорості можемо дізнатися, скільки платежів видобувний сектор кожної області вніс в скарбничку держави. Частка Івано-Франківської області складала 3,3% в 2015 році, або 2,3 млрд. грн. Основні надходження формуються від обсягу видобутку нафти і газового конденсату. 

Впродовж 2014-2015 років обсяги видобутку нафти і газу на Франківщині знижувалися, у 2016 році фіксується приріст. Загалом за обсягами видобутку нафти область є третьою в Україні, і п'ятою за обсягами видобутку газу. 



Версія для друку

Залишити коментар:

Щоб залишити коментар, заповніть форму нижче:
Всі поля є обовязковими до заповнення
Ваше ім'я:
Контакт (в коментарях не відображається)
Повідомлення (максимальна довжина 1000 знаків.):
Введіть цифри з картинки ліворуч:


123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Березень '24

Погода в інших містах
Готівкові курси валют
USD
EUR
куп.
7,93
10,97
прод.
7,97
11,14
Станом на 14.10.2010
Чи залишаєте Ви текти воду, коли миєте руки, чистите зуби або голитесь?
Так
Ні
Про необхідність економії води не думаю

Новини RedTram

Завантаження ...

Завантаження