ifPortal.net - інформаційна агенція
Інформаційно - консультаційний центр ПАТ «Прикарпаттяобленерго»
Фотоальбом
Новорічно-різдвяні ярмарки в Івано-Франківськ
Новорічно-різдвяні ярмарки в Івано-Франківськ


Загрузка...

Фільми

Загрузка...


Люстрація – жива чи ненароджена. Володимир Ковальчук про очищення влади

06.07.2015
10:41
Погляд збоку

Закон «Про очищення влади» в Україні прийняли ще восени минулого року, але його дія щось не дуже помітна, принаймні пересічним українцям. Натомість, країною пройшлася ціла хвиля «смітникової» люстрації. Так, у Франківську не скоро забудуть як у Чистий четвер за реєстрацію в області осередку «Опозиційного блоку» (ОБ) пролюстрували начальника обласної юстиції Василя Кавацюка. На днях же стало відомо, що з посади пішов його перший заступник Володимир Ковальчук. До слова, Мін’юст – саме та структура, що курує люстрацію. Як і кого насправді люстрували на Прикарпатті – у розмові з Воломиром Ковальчуком, нині вже не держслужбовцем.

– Пане Володимире, ваше звільнення – це що, самоусунення, самолюстрація?

– Я пішов сам і не прив’язував би сюди слово «люстрація», хоча ті процеси, які крутяться навколо, теж вплинули. Після того, як у нас відбулася та псевдолюстрація, працювати стало некомфортно. Але тут треба пояснити хід подій.

Десь тиждень після цього ЗМІ повідомили, що Мін’юст оголосив конкурси на посаду керівника юстиції – себто Кавацюка і мою, першого заступника. Це подали так, ніби нас звільнили, люстрували. Насправді, в цей час відбувалася реорганізація – було Головне управління юстиції, а стало Територіальне головне. Тому й оголосили конкурс.

Я подав документи. Але вже тоді задумався, що далі робити, бо не все сподобалося в умовах – багато етапів, іспити, тести, співбесіди. Тим більше, у вересні вже був один конкурс, і я складав іспити й тести, але результатів нам так і не оголосили. Що ж, тепер знову? Тож коли запросили на іспити, я туди просто не поїхав. До речі, ще при оголошенні конкурсу мені запропонували посаду начальника Богородчанського управління юстиції. Я теж не погодився – не хотів, аби казали, що Ковальчука кудись перекинули…

– Це внутрішні моменти. Але ж та смітникова люстрація зачепила і вас, бо ви депутат облради, а на сесії прийняли рішення про заборону в області того ОБ і там є вимога до юстиції скасувати реєстрацію? Ви з трибуни переконували, що рішення незаконне, і у ваш бік було чимало закидів…

– Тут усе співпало. От колеги-депутати розуміють, що рішення незаконне, але воно політично необхідне і вони його приймають. Але ж давайте, мене не втягуйте і не ставте вимогу до юстиції скасувати реєстрацію. Цей пункт незаконний, тож я не буду його виконувати. Тому я спеціально виходив і як юрист пояснював, що це нереально. Це нікому не подобалося, хоча ті люди, які розуміли, що я правий, просто казали – ну нащо тобі це, міг би й промовчати? Не міг. З іншого боку, якби я пішов на конкурс і лишився на посаді, то до мене і далі були б ті претензії.

– До речі, що з тим рішенням обласної ради?

– Зараз ОБ судиться з облрадою. А щодо юстиції, то на моє переконання реєстраційна служба нашого управління надіслала запит у Мін’юст, аби пояснили, що нам з ним робити. Прийшло роз’яснення – питання взагалі «не має правового вирішення».

– Цікаво. Давайте про люстрацію. Вона взагалі-то у нас відбувається?

– Так, і це можна побачити на сайті Мін’юсту, там є рубрика «Очищення влади». Зараз у реєстрі пролюстрованих є 620 людей – це ті, що звільнені із забороною зай­мати певні посади на 10 років. Чоловік 15 із них – пов’язані з нашою областю. Той же Микола Гошовський, який був обласним прокурором, правда, звільняли його вже з посади прокурора Львівщини. Є там ще другий реєстр – громадського люстраційного комітету, там люди, які підлягають люстрації. З нашої області – 73, це ті, які на час прийняття закону вже були звільнені, але працювали на керівних посадах при Януковичі. Там і два колишні голови ОДА Вишиванюк і Чуднов, їхні заступники, голови РДА. До речі, є там і Петро Шкутяк, який був поранений в АТО, але свого часу очолював Долинську РДА.

– Що означає бути в тому громадському реєстрі?

– Що вони не мають права займати керівні посади – як то голови ОДА чи РДА – протягом 10 років. От іде людина на роботу і будь-яка державна установа буде давати запит до нас в юстицію, чи немає людини в люстраційному списку. Є – значить не можна приймати.

– Ви в юстиції працювали при різних владах, чому вас не звільнили за люстрацією?

– У законі не йдеться про наше управління. Звільнення й заборона займати посади стосуються силових органів, митників, податківців, керівництва ОДА й РДА. Ми ж проходимо перевірку, як і решта управлінь, тобто щодо правдивості відомостей, записаних у деклараціях. Якраз зараз її проходять наші рядові працівники. І я, і Кавацюк пройшли її ще в листопаді.

– Уже не в ролі чиновника, як оцінюєте весь процес?

– Ідея була дуже доброю, бо вона заставила багатьох думати, як ти себе поводиш. Ми пам’ятаємо, що у нас судді найперші пішли на зустріч з громадськими активістами, і прокурор ходив, і начальники МВС, СБУ. Хоча цього в законі й не було. Добре це і тому, що є реакція влади на журналістські розслідування, звернення активістів. Це позитив. А негатив – це те, що сталося в нашій області. Ми з юстиції йшли тоді, аби говорити з активістами, але ж ніхто не слухав! Наслідок – смітникова люстрація. У цивілізованому світі такого бути не може, яка б людина не була, вона людина. І це лиш паплюжить ідеї, за які всі ми нині боремося.

– З іншого боку, проілюстрованих законно не так і багато. От зараз маємо в області нового прокурора і заяву від «Правого сектору» про можливе повторення «Чистого четверга»…

– Якщо до людини є претензії, то це питання мали б підняти активісти, але у законний спосіб. На тому ж сайті громадського люстраційного комітету є можливість подати скаргу, вказавши відомості, які на їхню думку, не дозволяють цій людині обіймати посаду. Тоді буде розслідування. Але це, звісно, важче, ніж ходити з пікетами і смітниками.

Репортер



Версія для друку


1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Квітень '24

Погода в інших містах
Готівкові курси валют
USD
EUR
куп.
7,93
10,97
прод.
7,97
11,14
Станом на 14.10.2010
Чи залишаєте Ви текти воду, коли миєте руки, чистите зуби або голитесь?
Так
Ні
Про необхідність економії води не думаю

Новини RedTram

Завантаження ...

Завантаження