ifPortal.net - інформаційна агенція
Інформаційно - консультаційний центр ПАТ «Прикарпаттяобленерго»
Фотоальбом
Програма
Програма "Доступне житло"(2011)


Загрузка...

Фільми

Загрузка...


У Коломиї подвір’я позаду ратуші вимощене єврейськими надгробками

30.07.2014
11:40
Всі новини
У Коломиї власники кав’ярні, яка знаходиться на задньому дворі міської ради, під час ремонту знайшли надгробний камінь з єврейських поховань – мацейву. Нею ж одразу зацікавилися в єврейському товаристві – розпочали демонтаж надмогильних плит, якими вимощене чи не все подвір’я позаду ратуші.

Наразі робітники знайшли близько півсотні каменів, датованих 1922-33 рр. поховання. Далі їх планують встановити у належному місці – в парку на вул. Чехова, де колись розміщувалося єврейське кладовище, повідомляє кореспондент "Коломийських вістей".

Краєзнавець Василь Нагірний каже, схожих відкриттів у Коломиї може бути чимало – надгробками з єврейських поховань під час Другої світової війни вимощували дороги і тротуари, коли євреїв масово знищували. Плити з цвинтаря окупанти використовували замість бруківки для економії коштів.

"У 1939 – 45 рр. радянсько-німецька влада знімала ці надгробні плити, щоб брукувати великі площі. Вночі вони засилали на цвинтарі бригади вандалів, щоб ті знімали надгробні камені та вимощували ними тротуари, – розповідає Василь Нагірний. – Колись на задньому подвір’ї ратуші знаходилася пожежна частина, тому для того, щоб краще машинам було виїжджати на виклик, окупанти вистелили дорогу цими плитами".

До війни 29 тисяч населення Коломиї складали євреї. Зараз їх у місті налічується трохи більше сотні.

У Коломиї не лише подвір’я ратуші багате на подібні моторошні знахідки, ці плити можуть бути по цілому місту. Кілька років тому у Коломиї уламки єврейських надгробків вже знаходили на вулиці І. Франка, також на цих плитах колись стояли пам’ятники Леніну та Кірову.

Як розповів Яків Заліщикер, вже знайдено майже півтисячі надгробних плит з єврейського кладовища. "Зараз обдумуємо можливість знайти родичів померлих за даними з плит. Нам вже відомо про рідних колишнього головного равина Коломиї Б. Ліхтенштейна, який 32 роки очолював общину. Його правнук проживає у Нью-Йорку, а праправнук – в Монреалі. Вони допомагають нам відновлювати кладовище".

"Ці плити не повинні лежати під ногами. Їх, як у нормальному цивілізованому світі, потрібно повернути на цвинтар на вул. Чехова, – каже Яків Заліщикер. – І там вже звести пантеон пам’яті".



Версія для друку

Залишити коментар:

Щоб залишити коментар, заповніть форму нижче:
Всі поля є обовязковими до заповнення
Ваше ім'я:
Контакт (в коментарях не відображається)
Повідомлення (максимальна довжина 1000 знаків.):
Введіть цифри з картинки ліворуч:


1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Квітень '24

Погода в інших містах
Готівкові курси валют
USD
EUR
куп.
7,93
10,97
прод.
7,97
11,14
Станом на 14.10.2010
Чи залишаєте Ви текти воду, коли миєте руки, чистите зуби або голитесь?
Так
Ні
Про необхідність економії води не думаю

Новини RedTram

Завантаження ...

Завантаження