ifPortal.net - інформаційна агенція
Інформаційно - консультаційний центр ПАТ «Прикарпаттяобленерго»
Фотоальбом
Відкриття обласного дозвільного центру
Відкриття обласного дозвільного центру


Загрузка...

Фільми

Загрузка...


Володимир Єшкілєв: ми живемо у час дефіциту ідей

22.08.2009
14:32
Івано-Франківський оглядач
Знайомтесь - особистість

Письменники це не тільки ремісники, які вдало складають слова у словосполучення, словосполучення у речення. Письменники – люди, які відчувають світ інакше, як губка всмоктують довколишнє, консервують у пам’ятіі емоції, почуття та образи, аби використати матеріал для наступного тексту. Часом провокують ситуації, усяке переживання для них наркотична можливість виплеснути усе на папір…Таким видався для ІФО поет, прозаїк, есеїст Володимир Єшкілєв.

Говорить, те що думає, пиши як хоче. Його праці знаходять своїх прихильників, вважає, що написані ним книжки потрапляють до читача містичним шляхом. Володимира Єшкілєва називають непристойним, скандальним, містиком…Але йому соромно зовсім не за провокаційні витівки, а за те що у житті образив кількох людей, які цього не заслуговували. Щоб долучитись до тонких матерій світу, мандрує старими кладовищами в Україні, Франції та Індії. Радить зробити це тим, кого геть засмоктав побут. Сучасний світ характеризує як світ фальшивих речей, переконаний ми живемо у час дефіциту ідей. Він ідеолог і учасник «Станіславського феномену», культурне явище, яке давно розбирають на кісточки історики та літератори.

Розмовляємо за кавою, Єшкілєв курить люльку, каже, що тютюнові смолки допомогли вилікувати хронічний фарингіт.

Скільки коштує така трубка?

- Ця (показує коричневу з кришечкою) близько ста доларів, ця (показує лаковану, чорну) – триста. Є трубки знаменитих майстрів, які коштують й шістдесят тисяч доларів, але я таких трубок, на жаль, не маю.

Це дорого…

- Все у світу хороше – дорого. Я ніколи не намагався шукати легких шляхів, відповідно дешевих речей. Кажуть, що це ускладнює життя. Речі поділяються на ті, які мають свою долю, свою унікальність і є речі-штамповки, ті які випускаються конвеєром. Я віддаю перевагу першим.

Як починається день у Володимира Єшкілєва?

- З дуже важкої процедури – вийти з ліжка. Як правило вдається, залежно коли закінчився попередній день. Не люблю зранку щось споживати, працюю. У мене не має визначеного ритму: жайворонки-сови. Письменницьке життя різноманітне, окрім того люблю мандрувати. Інколи це відбувається за межами Україні, в різних часових поясах. Життя збило мені ритм. Як себе запрограмую, так і буде. Хочу на ранок, хочу на вечір.

Що ж містичного у такому ритмі життя?

- Як завжди несподіванки. Себто, що не можна запрограмувати, то це містику. Вона з’являється раптово як нагадування того, щоб ти собі не планував і не робив – це простенькі людські мрії, фантазії, плани. Насправді світ рухається зовсім іншими речами і ці речі не беруть у розрахунок окрему взяту особу і навіть мільйони людей.

Часто бачите ці знаки?

- Знаки окрема тема. Переконався це дається з досвідом. Знаки, як правило непомітні. Не має такого йдеш по дорозі і зустрічаєш ангела і він тобі каже твій шлях неправильний. Метафізичні знаки дуже вплетені у побут і життя. Чому, тому що світ тонких енергій невидимий нами, це прикордонна зона між матеріальним світом і світом, який не має визначеної назви. Ця зона одночасно і поряд і недоступна для відчуттів. Ти раптом зупиняєш погляд на речі, які б не мали притягувати твоєї уваги.

Можливо людина сама притягує те що хочете?

- Я б хотів таке.

Ви – містик?

- До слова містика вже причеплені вагончики – магія, відьмацтво, теософія і т.д. Не обов’язково, якщо людина займається містикою, то вона є окультистом. Є метафізика християнська, будистська, ісламська, є язичницька метафізика, є побутова, статева. Жінки мають свою особливу метафізику, вона базується на таких речах, які може знати та відчувати тільки жінка. Чому відьми зустрічаються частіше ніж чаклуни? Тому що жінка набагато тонше відчуває світ тонких енергії, зрозуміло чому, тому що жінка має функцію народжувати дітей. Жіноча метафізика – окремий цікавий світ, напевне закритий для мене. Поле метафізики – колосальне.

Заздрите жінкам?

- Це, напевне, не заздрість, а здивування, яке проходить через все моє життя, бо раніше як і всі хлопці вважав, що жінка те саме що і ми, але трішки відрізняється за конструкцією. Але чим далі живеш, то розумієш, що жінки – це інопланетяни. Інший спосіб самовираження, інший світогляд, який я не стомлююсь досліджувати (посміхається).

Жінка завжди трактувалась як та що дає життя. Це колиска духу. Від колиски багато чого залежить. «Плоть ничтожна, дух животворит», - цитує Августина Блаженного. Тілесне має ознаку вічного занепаду, деградації. Жінка більше належала до тілесного світу, у жінки тілесність грає напевне більшу роль ніж у чоловіка. Жінка завжди була під підозрою, що вона ближче стоїть до диявола, який є володарем матерією. З християнської точки зору – князь світу цього. (обертається, ред.) Тільки заговорили про диявола, чорний кіт з’явився. Говорите про знаки…

Якщо не звертати уваги на знаки?

- Важче жити.

Чи допомагала така пильність у житті?

- Так. Коли ти робиш вибір, чи вагаєшся якою дорогою піти. Є вихід звернутись до знаків. Моя практика – перестаю думати про цей вибір. Відходжу від суєти і тільки в тиші знаходжу справжні відповіді.

Ви забобонна людина?

- Ні, я ж не підстрибую і не хрещусь коли бачу чорного кота. Але, з іншого боку, це може бути якийсь натяк, що наша бесіда йде до якихось таких речей, які притягують чорних котів.

Івано-Франківськ маленьке місто…

- (перебиває, ред.) Наше місто як центр агломерації, якщо врахувати, що в ньому працюють мешканці прилеглих сіл, то це нормальна метрополія. Наше місто має, на жаль, дуже маленьку урбаністичну складову. Але інтересами міста, міськими проблемами живе не так багато людей. Особливо видно це на вихідні, коли усі спальні райони порожніють. На вихідні люди їдуть тули, де їм комфортніше, де їхня душа відпочиває. Їдуть в село. Таких людей можна визначити як «напівміщуків». Їхній спосіб мислення переважно сільський, а місто для них зазвичай є засобом для існування. Вони не причетні до духу міста, який живе на невеликому майданчику, складеному з обмеженого числа певних персон. Тому і складається враження, що наше місто маленьке.

У вас було чимало можливостей покинути це місто

-У якихось речах я дуже консервативна людина. Кожний переїзд – вирваний шматок життя. Не бачу потреби Франківськ міняти на щось інше, Франківськ зручне місто для життя, місто яке поєднує в собі повільні ритми провінції, які не напружують з усіма побутовими вигодами великого міста. Зручні кафе, ресторани, розвинута інфраструктура, розвинуті комунікації. Мандруючи по світу, переконувався, що Франківськ – не найгірше місто, де можна замешкати на початку XХІ ст.

Вважаєте себе космополітом?

- Космополіт це таке слово, яке кожен розуміє по-своєму. Якщо говорити про космополітизм як відкритість до всього світового культурного спадку, то я космополіт. Якщо казати про космополітизм як не прив’язаність до певного місця, певної культури, то я не космополіт.

Деякі ваші твори присвячені масонській метафізиці. Кажуть, що ви масон…

- Я волію не коментувати такі речі (сміється). Не всі плітки і чутки базуються на знаннях. А що стосується масонської метафізики, то її знаки так само вплетені в наше буття. Подивіться, скажімо, на купюру у 500 гривень.

Любите прикраси, ось перстень у вас незвичний?

- Люблю масивні, суто чоловічі прикраси, бо в нас культура рухається в бік змішання чоловічого і жіночого. Скажімо чоловіки у XIX ст. курили тільки сигари та трубки. Сигарети чи сігаріли курили жінки. У фільмах про XIX ст. сидить якась салонна дама, мундштук і вставлена сигарета. Маленьку сигарету не вважаю чоловічим атрибутом, чоловікові потрібне щось масивніше.

Це комплекс влади?

- Ні, це естетика. Чоловік має бути чоловіком, його має оточувати чоловічий світ. Тобто, якщо ви входите у квартиру холостяка, ви повинні відчути запах збройної змазки, доброго табака, міцного чаю чи кави. Ясно, що в теперішньому переважна більшість чоловіків так змінилася на гірше, що в таких квартирах радше чуєш запах брудних шкарпеток і перегару. На цьому тлі відбувається масова фемінізація суспільства і при тому не береться від жінок щось якісне, а береться зовнішня атрибутика і чоловіки перетворюються на «аварійних чоловіків».

Напевне, у світі настала криза чоловіків?

- Зброя, люлька все інше – зовнішні атрибути, але за цими атрибутами не стоїть чоловіча відповідальність. Перш за все чоловік це людина, яка бере на себе відповідальність за родину, за жінку, яку він кохає, за своїх дітей. Він каже: це мій простір, який я буду захищати і ніхто його у мене не відбере, швидше я здохну. От цієї чоловічої установки, «установки воїна» -- щоб стояти до кінця -- не має.

З чим це пов’язано мабуть з духовністю?

- Ні, суспільство сучасного типу, так би мовити, дисфункціонує чоловіків. Професіонали беруть на себе чоловічі функції. Функцію захисту дітей і жінок бере на себе професійне військо, поліцейські. Функцію добування їжі бере на себе жінка, яка працює як і чоловік, має таку саму зарплату. Функцію прийняття рішень беруть на себе вибрані структури, які мають владу, а у нас немонархічна система, де чоловік-монарх вирішує питання. У нас демократія, де сильний завжди програє, а питання вирішує більшість, а більшість це такі собі миршаві чоловічки. Сильні в меншості. Чоловіча функція зникає, йому ніде застосувати оцієї фундаментальної чоловічої приналежності. Носити зброю не можна, відповідати на образу «у дюндель» не можна, бо за це посадять. Вказати жінці, мовляв, ти не працюватимеш, виховуватимеш дітей, а я зароблятиму гроші теж не можна, бо це не вписується у сучасне розуміння сім’ї. У чоловіків відібрали функції. Вони можуть компенсувати це лише замінниками – спортом, десь напитись, піти на полювання.

Класичний образ самодостатнього чоловіка-мисливця, чоловіка-воїна зберігся десь у книжках. Може ще у горах, де більш дикіша природа. Та й більшість жінок таких чоловіків тепер бояться. Тобто, пересічні жінки наскільки звикли до фемінізованих чоловіків, що справжній чоловік викликає у них страх. Вони його вважають джерелом агресії. Жінки підштовхують чоловіка до фемінізації.


Версія для друку

Залишити коментар:

Щоб залишити коментар, заповніть форму нижче:
Всі поля є обовязковими до заповнення
Ваше ім'я:
Контакт (в коментарях не відображається)
Повідомлення (максимальна довжина 1000 знаків.):
Введіть цифри з картинки ліворуч:


123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Березень '24

Погода в інших містах
Готівкові курси валют
USD
EUR
куп.
7,93
10,97
прод.
7,97
11,14
Станом на 14.10.2010
Чи залишаєте Ви текти воду, коли миєте руки, чистите зуби або голитесь?
Так
Ні
Про необхідність економії води не думаю

Новини RedTram

Завантаження ...

Завантаження