ifPortal.net - інформаційна агенція
Інформаційно - консультаційний центр ПАТ «Прикарпаттяобленерго»
Фотоальбом
Різдво в Івано-Франківську(2012 р.)
Різдво в Івано-Франківську(2012 р.)


Загрузка...

Фільми

Загрузка...


Сучасний одяг, збагачений символікою писанки

13.05.2009
10:19
Галичина
Культура
Українські традиції — невичерпне джерело натхнення. Як часто не вживали б цього твердження, українські та іноземні майстри продовжують звертатися до української традиційної вишивки, писанки і ткацтва. Не так давно один із чільних законодавців високої моди дім Ґуччі використав мотиви української вишивки для колекції осіннього одягу. Писанкові теми на подіумі втілювала і відома українська дизайнерка одягу Лілія Пустовіт.
Ярина Жук — модельєрка одягу з Івано-Франківська — презентувала в рідному місті колекцію «Під знаком писанки». В неділю в культурно-мистецькому центрі «Є» зібралися журналісти та шанувальники моди, щоб оглянути нове бачення писанкових мотивів на сучасному одязі.
Пані Жук працювала над колекцією з минулого року. За її словами, варіації на тему писанок почалися з обробки класичної вишиванки на сучасний лад. З того часу авторка суттєво змінила підхід і до оздоблення, і до техніки. Майстриня не є прихильницею класичного хрестика, захоплюється складними городенківськими швами. Тепер довелося перейти на машинну вишивку, бо немає часу і ресурсів вишивати вручну.
«Не важливо як — чи машинкою, чи руками вшита сорочка. Головне, що за нею стоїть праця та бажання майстра створити надзвичайну річ,» — роздумує у своєму блозі молода дизайнерка.
На показі в Івано-Франківську можна було побачити сучасний ужитковий одяг — спіднички, легкі сукні, чоловічі безрукавки та дитячі сорочечки, делікатно оздоблені писанковими орнаментами. Привернув увагу унікальний почерк авторки — поєднання м'яких кольорів та природний крій одягу.
Як зауважила поетеса, педагог і дослідниця українських традицій Марія Чумарна, кольорова гама виробів і натуральні тканини надають одягу позитивної енергетики, роблять його приємним у використанні. Поєднання чорного з бірюзовим та жовтого з бірюзовим, на думку пані Чумарної, посилює енергетику кольорів.
Провести презентацію колекції в Івано-Франківську допомогли моделі з агенції «Ювента», дівчата відзначили зручність та приємний дотик одягу. Ведучим вечора був учасник гурту «Перкалаба» Андрій Федотов, який також, одягнувши вишиванку з попередньої колекції Ярини Жук, не хотів розставатися із сорочкою.



Версія для друку

Залишити коментар:

Щоб залишити коментар, заповніть форму нижче:
Всі поля є обовязковими до заповнення
Ваше ім'я:
Контакт (в коментарях не відображається)
Повідомлення (максимальна довжина 1000 знаків.):
Введіть цифри з картинки ліворуч:


1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Квітень '24

Погода в інших містах
Готівкові курси валют
USD
EUR
куп.
7,93
10,97
прод.
7,97
11,14
Станом на 14.10.2010
Чи залишаєте Ви текти воду, коли миєте руки, чистите зуби або голитесь?
Так
Ні
Про необхідність економії води не думаю

Новини RedTram

Завантаження ...

Завантаження