ifPortal.net - інформаційна агенція
Інформаційно - консультаційний центр ПАТ «Прикарпаттяобленерго»
Фотоальбом
2
2


Загрузка...

Фільми

Загрузка...


Сміття на вагу золота: перспективи переробки відходів в Івано-Франківську

16.06.2015
13:26
Всі статті

Проблема збору і утилізації сміття стосується майже усіх міст України. Сьогодні Громадянська мережа ОПОРА пропонує подивитися на проблему сміття з іншого боку, побачити у відходах реальні перспективи і можливості для розвитку економіки.

В Івано-Франківську в 1980-х роках сміттєва проблема особливо гостро постала перед містом і областю. Від побудови нових сміттєзвалищ, зміни обслуговуючих комунальних підприємств, спалення твердих побутових відходів екологічна і соціально-економічна ситуація в місті лише погіршилася.

На часі – переробка сміття, в результаті якої виробляється чиста енергія. У багатьох європейських містахсміттєпереробні заводи є невід’ємною частиною господарства міста. У той час, як Швеції доводиться закуповувати відходи в сусідніх країнах, в Україні ж це давно не пріоритетне питання. Хоча насправді утилізовувати ТПВ і продукувати вторинну продукцію ефективно не лише з точки зору екології, але й економіки.

Так, двоє українських дослідників Марина Абрамова та Ісмаїл Османов розрахували структуру доходів від утилізації твердих побутових відходів різними методами: вивезення сміття на полігони, спалення ТПВ і переробка. Результати їхнього аналізу продемонстрували, що сміттєзвалища – економічно збиткові, альтернатива спалення ТПВ ледве покриває витрати на обслуговування, а от сміттєпереробний комплекс дає можливість отримати значний прибуток від виробництва вторинної продукції і дозволяє швидко компенсувати витрати на побудову заводу.

За підрахунками експертів тверді побутові відходи в середньому містять:

 20–40 % макулатури;

 3–3-5 % чорних і кольорових металів;

 4–6 % текстилю;

 1–2 % пластмаси;

 1–2 % склобою;

 25–40 % харчових залишків.

Тому сміття без сумніву є економічно вигідною сировиною для отримання нових матеріалів.

Не так давно міська влада Івано-Франківська почала задумуватися над проектами з переробки відходів, залучати українських і міжнародних інвесторів. Наприклад, вже через місяць планується відкриття підприємства з переробки ПЕТ-пляшок. На одній з нарад у міськвиконкомі заступник мера Івано-Франківська Богдан Білик зазначив, що новий завод буде виробляти з пластикових плашок синтетичну нитку.

Також нещодавно в межах проекту «Єврокарпатська ініціатива» міжнародні інвестори зі швейцарської компанії «ESilCo AG», яка вже 20 років працює на ринку переробки відходів у Німеччині, Канаді, Польщі, Сербії та Алжирі, представили концепцію переробки сміття в двох областях, зокрема в Івано-Франківській.Цікаво те, що у планах нових заводів переробляти не лише відходи, які надходять з міста кожного дня, але й утилізовувати старі ТПВ, які же багато років лежать на полігонах.За словами швейцарських інвесторів, за зразок вони планують брати успішнепідприємство з переробки твердих побутових відходів у Кельні, яке досить швидко показало свою рентабельність.

Також Івано-Франківськ у рамках прикордонного співробітництва разом з румунським містом Бая Маре реалізовує проект, присвячений переробці біологічних відходів. Українське місто нещодавно презентувало свої успіхи – застосування спеціальних машин місцевого виробництва, які всмоктують, подрібнюють листя, траву, деревину, а потім роблять з нього компост.

Ще одна ідея з виробництва альтернативної енергії – біогаз, який утворюється у надрах сміттєзвалищ. Величезні накопичення міських відходів на полігонах разом з вологим папером та органічними рештками утворюють сприятливі умови (відсутність кисню, світла) для розмноження бактерій, які продукують метан. Тому розклад відходів органічного походження є природним джерелом отримання метану.

Збір та використання такого біогазу – не лише чудова енергетична альтернатива традиційному паливу, але й часткове вирішення екологічної проблеми, оскільки метан, який виробляється на смітниках, у 20 разів шкідливіший для навколишнього середовища, ніж СО2.

Звичайно, це лише невеликі проекти, які в перспективі можуть реально вплинути на енергетичну, соціальну, екологічну ситуацію Івано-Франківська. Проте, об’єднавши зусилля міської влади, бізнесу та громадськості, вони можуть стати потужними економічно прибутковими підприємствами з виробництва чистої енергії.

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА — це неурядова, позапартійна і фінансово незалежна всеукраїнська мережа громадських активістів. Ми об'єдналися з метою активізації громадської участі в політичному процесі, шляхом вироблення і впровадження моделей впливу громадян на діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування.



Версія для друку


123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Березень '24

Погода в інших містах
Готівкові курси валют
USD
EUR
куп.
7,93
10,97
прод.
7,97
11,14
Станом на 14.10.2010
Чи залишаєте Ви текти воду, коли миєте руки, чистите зуби або голитесь?
Так
Ні
Про необхідність економії води не думаю

Новини RedTram

Завантаження ...

Завантаження